Tavaszi zöldborsófőzelék – Currys húsgolyókkal Gm&Lm

Imádom a zöldborsót, a tavasz ízeit varázsolja a tányérunkba! 

Ajánlom mindenkinek, aki egy hagyományos, de – a curry miatt – mégis különleges ebédre vágyik!

Ez a húsgolyó az egyik kedvencem, mesés az íze…

 

borsofozi

 

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK:

Hozzávalók:

1 ek. vaj (Liga)

3 ek. olívaolaj

4-5 szál újhagyma vékonyra karikázva

2 gerezd fokhagyma reszelve

80 dkg zöldborsó

5 dl alaplé

1 dl rizs tejszín vagy 1 kispoharas tejföl

2-3 ek. kukoricakeményítő

frissen őrölt fehér  bors, só

Elkészítés:

A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzá keverem az olíva olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem.

Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.

Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább…

A keményítőt kikeverem a rizstejszínnel és behabarom vele a főzeléket.

Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.

 

CURRYS HÚSGOLYÓ:

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús

10 dkg kolozsvári szalonna

1 kisebb fej vöröshagyma finomra pirítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

1 tk. currypor

1 ek. pirospaprika (én csípőset használok)

1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva

só, frissen őrölt fehér bors

4-5 ek. szezám mag vagy durvára darált kukoricadara

 

Elkészítés:

Először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.

Pici olíva olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzá adom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.

Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezám magban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket! 

Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb…..

Jó étvágyat!

 

Elkészítési idő: 40 perc

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

További főzelék recept amiket nagyon szeretünk:

 

Kelkáposzta főzelék

Kapros vajbab főzelék

Cukkini főzelék

 

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.