A töltött paprika az az étel ami nálam bármilyen körülmények között, bármikor jöhet! A római tál pedig az a konyhai eszköz, melyben szerintem minden ételt nagyszerűen lehet készíteni.
Mivel tegnap semmi ihletem nem volt a főzéshez, így elő húztam a mentőövet és készítettem egy nagyon finom töltött paprikát, természetesen római tálban!
Hozzávalók:
10 db tv paprika
60 dkg darált sertéslapocka
1 bögre rizs
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg kolozsvári szalonna
1 tk füstölt fűszerpaprika
2 tk édes fűszerpaprika
1 tojás
4 dl házi paradicsompüré
2 dl víz
Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors.
Elkészítés:
A szalonnát felkockázom, zsírjára sütöm, hozzáadom az aprított vöröshagymát, üvegesre pirítom majd leveszem a tűzhelyről.
A darált húshoz hozzáadom a rizst, a reszelt fokhagymát, a fűszerpaprikákat, a tojást, a szalonnás hagymás keveréket, ízlés szerint sózom borsozom.
A paprikákat megmosom, kicsumázom és megtöltöm őket a rizses húsos maszlaggal.
A római tálban szépen elrendezem a töltött paprikákat, ráöntöm a vízzel elkevert paradicsom pürét, ráteszem a negyed órára hideg vízbe áztatott tetejét és 220 fokra előmelegített sütőben 1,5 óra alatt készre sütöm.
Én nem szoktam rántást tenni rá, mert ennyi idő alatt finom szaftos állagot kap a paradicsom és a paprikák is finom puhára főnek/sülnek.
Lm tejföllel és frissen aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálalom.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 110 perc