A szilvás gombóc örök kedvenc. Tegnap mikor már elkészült, akkor szembesültem vele, hogy nincs itthon zsemlemorzsa, így maradt a darált mák. Amikor elkezdtem belehempergetni a párom elég érdekesen nézett rám, de aztán annyira ízlett Neki, hogy a maradékot elvitte ma ebédre.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 tojás
1 tk lm vaj
8 ek FreeFrom gm liszt
2 ek burgonyapehely
csipet só
Ízlés szerint szilva vagy szilvalekvár a töltelékhez, fahéj
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom és burgonyatörővel összetöröm. Hozzá adom a lisztet, a tojást, egy csipet sót, a vajat, alaposan összegyúrom és lisztezett deszkán kb. 0,5 centiméter vastagságúra nyújtom. Ha túl lágy lenne a tészta tegyünk még bele egy kis burgonya pelyhet.
A kinyújtott tésztát 8-10 centiméteres kockákra vágom, mindegyik kocka tetejére teszek egy-egy szem szilvát, vagy egy-egy teáskanál szilvalekvárt, ízlés szerint megszórom fahéjjal, barna cukorral, végül lisztezett kézzel gombócokká formázom.
Enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem és addig főzöm míg a gombócok feljönnek a víz tetejére.
Pirított gm zsemlemorzsába, vagy porcukorral elkevert darált mákba forgatom és forrón tálalom.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 40 perc