Bográcsgulyás Gm&Lm

Amikor néhány napra bogrács közelébe jutok, legalább egyszer biztosan készítek gulyást, mert ez az egyik nagy kedvencem. A szabad tűzön való főzésnek nincs párja, az ízek, az illatok, valami különleges varázslat lengi át ezeket a pillanatokat és az így készített ételeket.

Legyen az egy baráti összejövetel vagy egy családi esemény, ha bográcsban készítjük az ételt, biztosan nagy sikert aratunk és talán nem is találni olyan embert széles e hazában aki ne szeretné a gulyást és ne lenne hozzá egy „tuti” receptje. 

gulyas_2

Hozzávalók:

1,5 kg sertés lapocka

6 szép nagy fej vöröshagyma

4 paradicsom

3 tv paprika

1 hegyes erős paprika

1,5 kg burgonya

4 gerezd fokhagyma

4 szál sárgarépa

4 szál fehér répa

1 kis gumó zeller

2-3 fakanálnyi sertés zsír

3 ek fűszerpaprika

Ízlés szerint só, frissen őrölt fehér bors és őrölt fűszerkömény

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockára vágom és a sertészsíron üvegesre pirítom. Ha már a szomszéd is érzi a finom pirított hagyma illatát, hozzá adom a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott kétféle paprikát és egy sűrű lecsós alapot főzök.

Ha kész az alap rádobom a kockára vágott sertéslapockát és gyakori kevergetés mellett, fehéredésig párolom a húst, majd rádobom az aprított fokhagymát, a fűszerpaprikát, alaposan összekeverem, sózom, borsozom, megszórom köménnyel és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

A főzés során én folyamatosan szoktam pótolni a vizet, nem szoktam hirtelen sok vízzel felönteni, mert a finom sűrű gulyást szeretem.

Amikor úgy ítélem meg, hogy a hús már olyan félpuha állagú, beleteszem a levesbe a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, kockázott zellert, majd tovább főzöm.

A kockára vágott burgonyát akkor adom a leveshez amikor már a zöldségek és a hús is majdnem jó, mert a krumpli gyorsan megfő.

A burgonya hozzáadása után ha szükséges utána fűszerezem a levest.

Tejföllel meglocsolva, petrezselyemzölddel meghintve, forrón tálalom.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 150 perc

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük