Van még egy dolog a tojáson kívül amit fanatikusan szeretek, ez pedig nem más, mint a kenőmájas. Sajnos a boltit is nagyon szeretem de, hogy minél kevesebbet fogyasszak belőle, előszeretettel készítem itthon is a májas finomabbnál finomabb verzióit. A májas készítés nem egy nagy ördöngősség, mindenki ízlése szerint variálhatja a fűszerezést, de én most a kedvenc receptemet ajánlom.
Hozzávalók:
1 kg friss csirkemáj
6 szál újhagyma
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szép nagy ág rozmaring
0,5 dl száraz fehérbor
3 ek lm vaj
3-4 ek kacsazsír
Ízlés szerint só és frissen őrölt színes bors
Elkészítés:
Az újhagymát karikára, a lila hagymát apró kockára vágom és egy lábasban amit később a sütőbe is be tudok tenni némi zsiradékon üvegesre párolom, majd hozzá adom a megmosott májat, az ágról leszedett rozmaring leveleket, felöntöm a fehérborral, borsozom és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 percet sütöm. Amikor a máj megsült, leveszem az alufóliát és további 5-10 percet sütöm, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!
Ha a máj elkészült, kihűtöm, majd úgy ahogy megsült, hagymával rozmaringgal együtt egy botmixer segítségével, a vaj hozzáadásával pépesítem. Én mindig csak a tálaláskor szoktam sózni….
Ha szeretnénk néhány napra eltenni, tegyük egy tálba a leturmixolt májast, olvasszuk fel a kacsazsírt és locsoljuk a pép tetejére.
Friss kenyérrel, pirítóssal, puffasztott rizzsel kínálom!
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 50 perc
KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!