Csirkemáj rizottó Gm&Lm

A rizottó nálunk nagyon nagy kedvenc, nekem speciel az egyik kedvenc rizs ételem. Készüljön hússal, zöldséggel, bármivel, ha finom szaftos akkor nálam már biztosan sikert arat.

Volt idő, amikor féltem a rizottó készítéstől, mert mindig valamiféle “macera” lengte körül…kevergetni, felengedni, kevergetni, megint felengedni, de ma már tudom, hogy semmi bonyolultság nincs benne, csak a jó alapanyag a lényeg és a siker garantált… 

csirkemaj_rizotto

Hozzávalók:

35 dkg rizottó rizs

50 dkg csirkemáj

1 tk kacsazsír

1,5 l zöldség- vagy csirke alaplé

1 nagyobb salottahagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg lm vaj

1,5 dl száraz fehérbor

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A csirkemájat megmosom, kb. 1 cm vastag csíkokra vágom, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron felpirítom. Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozom, felöntöm a fehérbor felével és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig párolom, míg a folyadékot teljesen felveszi…

…közben a rizst egy lábasban egy mokkáskanálnyi vajon addig pirítom, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadom a maradék fehérbort megvárom, hogy elpárologjon, majd felöntöm egy merőkanál alaplével és hozzádobom a vajat…..

Ezt követően ezt a folyamatot ismétlem amíg a rizs el nem éri a megfelelő állagot. Alaplé, kevergetés amíg elpárolog, aztán megint alaplé, kevergetés, megvárom még elpárolog……

Szerintem a rizottó egyik kulcspontja, hogy az alaplevet a tűzhely egy másik lángján folyamatosan melegen tartom, de úgy, hogy ne forrjon.

Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanél alaplevem, hozzáadom a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózom és készre főzöm. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg.

Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálalom.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 40 perc

 

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.