A bab az egyik legmagasabb fehérjét tartalmazó alapanyag, ezenfelül igen magas az ásványi anyag és az antioxidáns tartalma is. Mi előszeretettel fogyasztjuk ezen csodálatos növényt minden formában. A mostani levesünk fehér babbal készült és egy újabb csodálatos recepttel bővült a repertoár.
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma
2 tv paprika
3 karika hegyes erős paprika (elhagyható)
2 paradicsom
2 fej lilahagyma
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg nagyszemū fehé bab (használhatunk konzerv babot is, de ha a szárazbabra esik a választásunk előző nap áztassuk be)
60 dkg főtt füstölt tarja
2 ek majoranna
1 tk szemesbors
Ízlés szerint só
Tálaláshoz lm tejföl és aprított petrezselyem zöld
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágom és némi zsiradékon üvegesre párolom, majd hozzá adom a kockára vágott paradicsomot, a paprikát, az erőspaprika szeleteket és együtt pirítom tovább, amíg a zöldségek kicsit összesnek.
A lepirított hagymás zöldségekhez adom a babot, a nagyobb darabokra vágott tarját, a fokhagymát, a felkarikázott ùjhagymát, a félbe mand szeletekre vágott lilahagymát, a majorannát és felöntöm annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje a babot és felforrást követően, fedővel lefedve, takarék lángon 3 órát főzöm. Ha szükséges sózom, de óvatosan, a füstölthús miatt.
Laktózmentes tejföllel, aprított petrezselyemmel megszórva tálalom.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 3,5 óra