Házi csirkemell sonka Gm&Lm

Tegnap végre megérkezett a sonkaprés, így muszáj volt este kipróbálni. Első próbafőzésnél a csirkemellre esett a választás és bár nem vagyok túl nagy rajongója, de be kell ismerni, nagyon jól sikerült. Finom, omlós, egyáltalán nem száradt ki és nem is egy bolti sonka. Garantáltan „minden mentes”!

Ma este jön a következő próba, sertés húsból tervezem, hogy a saját kedvembe is járjak, konkrét terv még nincs, de holnap hozom az újdonsült  receptet….és még számtalan verzió, ötlet cikázik a fejemben.

Eszméletlen, hogy mennyire egyszerű egy ilyen sonkát elkészíteni és milyen nagyszerű felvágottat tudok az asztalra tenni, egy ideig most biztos nagy kedvenc lesz ez a kütyü!

sonka

Hozzávalók:

A sonkához:

1 kg csirkemell filé

3 db csípős vékony kolbászka (ha nem szeretjük a csípőset, legyen csemege)

5 dkg házi füstölt szalonna

1 db zöld kaliforniai paprika

1 gerezd fokhagyma

Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors

Főzőlé:

1 fej vöröshagyma

1 db szárzeller

1 babérlevél

6 gerezd fokhagyma

8 szem fekete szemes bors

1 hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset, használjon tv paprikát)

Ízlés szerint só

Elkészítés: 

A csirkemellet vékony csíkokra, majd apró kockára vágom, összekeverem a reszelt fokhagymával, beleteszem az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, sózom, borsozom, majd hozzá teszem a késsel pépesített szalonnát és alaposan összekeverem.

A húsos massza felével megtöltöm a sonkaprést, belehelyezem a kolbászkákat, majd rákanalazom a maradék húst és ráteszem a tetejét, melyet az első fokozatra szorítok.

A lezárt prést beleteszem egy lábasba, majd felengedem annyi vízzel, hogy a rugók feléig érjen. Beleteszem a fűszereket, a zöldségeket, belógatom a vízhőmérőt és 78 fokosra főzöm a vizet.

1,5 órát főzöm és végig ügyelek rá, hogy a víz hőmérsékletét 78 fokon tartsam. A főzési idő felénél, kiveszem a prést, egy tálcára helyezem és egy fokozattal lejjebb nyomom a tetejét, majd kb. 20 perc múlva megint kiveszem és megint egy fokozattal lejjebb nyomom.

A  levében hagytam kihűlni, reggel kibontottam és nagyon nagy boldogság ért, mert egy nagyon finom, omlós, szaftos sonkát kaptam.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 110 perc

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük