Gyerek korom óta nagyon nagy kedvencem a töltött káposzta. Mindegyik verzióját nagyon szeretem és az újításra is nyitott vagyok, de az igazi töltött káposzta nálam abált fehér káposzta levelébe töltődik és paradicsomosan készül.
Mindenkinek meg van a saját eredeti receptje, mint ahogy nekem is, így most jöjjön is, hogy én hogyan készítem.
Hozzávalók:
2 kg sertéslapocka
20 dkg füstölt csülök
40 dkg füstölt porc
2 nagy fej fehér káposzta
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg kolozsvári szalonna
2 ek sertés zsír
40 dkg rizs vagy kukoricakása
2 ek fűszerpaprika
1 ek őrölt fekete bors
1 tojás
6 dl házi paradicsomlé
Elkészítés:
A töltött káposztához nem szoktam darált húst venni, ezt úgy szeretem, ha frissen van összedarálva a füstölt csülökkel, így mielőtt neki kezdek a káposzta töltésnek elő a darálóval….
Egy nagy lábasban, amibe bele fér a káposzta vizet forralok. Ha már forr a víz, sózom, majd bele teszem a torzsájától megfosztott – azért kell kivágni a torzsáját, mert így ahogy főnek a levelek, szépen válnak le a fejről – káposzta fejet és ahogy abálódnak a levelek sorban szedem ki őket. A legvégén maradt aprócska fejet, amiből már nem kerül ki tölthető levél felaprítom és ezzel fogom megszórni a lábas alját.
A káposzta levelek középső erét kivágom, ezzel ketté osztva a leveleket, majd ha ezzel meg vagyok jöhet a töltelék.
A szalonnát apró kockára vágom, zsírjára sütöm, majd hozzá adom a sertés zsírt, ha felolvadt bele öntöm a szintén apró kockára vágott hagymát és megdinsztelem.
Ha a hagyma szép üvegesre pirult leveszem a tűzhelyről, visszahűtöm, majd hozzá adom a fűszerpaprikát, a reszelt fokhagymát, alaposan elkeverem és a darált húshoz öntöm. Borsozom, ráütöm a tojás, hozzá adom a rizst vagy a kukorica kását – ezeket én sosem főzöm elő – alaposan elkeverem és jöhet a töltés.
A lábas alját megszórom az aprított káposztával és szép sorban elhelyezem rajta az apró káposztába burkolt töltelékeket, melyek közé beteszek egy-egy darab füstölt porcot.
Ha a lábas megtelt, a kimaradt levelekkel beborítom a töltikék tetejét, ráhelyezek egy nagy tányért ami lenyomja, felöntöm annyi vízzel ami ellepi és felforrást követően, takarék lángon 3 órát főzöm.
Ha a káposzta megfőtt – ezt kóstolással szoktam ellenőrizni -, felöntöm a paradicsomlével és további 20 percet főzöm.
Forrón, tejföllel kínálom.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 4 óra