Szabolcsi töltött káposzta Gm&Lm

Gyerek korom óta nagyon nagy kedvencem a töltött káposzta. Mindegyik verzióját nagyon szeretem és az újításra is nyitott vagyok, de az igazi töltött káposzta nálam abált fehér káposzta levelébe töltődik és paradicsomosan készül.

Mindenkinek meg van a saját eredeti receptje, mint ahogy nekem is, így most jöjjön is, hogy én hogyan készítem.

toltottkapi5

Hozzávalók:

2 kg sertéslapocka

20 dkg füstölt csülök

40 dkg füstölt porc

2 nagy fej fehér káposzta

3 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

15 dkg kolozsvári szalonna

2 ek sertés zsír

40 dkg rizs vagy kukoricakása

2 ek fűszerpaprika

1 ek őrölt fekete bors

1 tojás

6 dl házi paradicsomlé

Elkészítés:

A töltött káposztához nem szoktam darált húst venni, ezt úgy szeretem, ha frissen van összedarálva a füstölt csülökkel, így mielőtt neki kezdek a káposzta töltésnek elő a darálóval….

Egy nagy lábasban, amibe bele fér a káposzta vizet forralok. Ha már forr a víz, sózom, majd bele teszem a torzsájától megfosztott – azért kell kivágni a torzsáját, mert így ahogy főnek a levelek, szépen válnak le a fejről – káposzta fejet és ahogy abálódnak a levelek sorban szedem ki őket. A legvégén maradt aprócska fejet, amiből már nem kerül ki tölthető levél felaprítom és ezzel fogom megszórni a lábas alját.

A káposzta levelek középső erét kivágom, ezzel ketté osztva a leveleket, majd ha ezzel meg vagyok jöhet a töltelék.

A szalonnát apró kockára vágom, zsírjára sütöm, majd hozzá adom a sertés zsírt, ha felolvadt bele öntöm a szintén apró kockára vágott hagymát és megdinsztelem.

Ha a hagyma szép üvegesre pirult leveszem a tűzhelyről, visszahűtöm, majd hozzá adom a fűszerpaprikát, a reszelt fokhagymát, alaposan elkeverem és a darált húshoz öntöm. Borsozom, ráütöm a tojás, hozzá adom a rizst vagy a kukorica kását – ezeket én sosem főzöm elő – alaposan elkeverem és jöhet a töltés.

A lábas alját megszórom az aprított káposztával és szép sorban elhelyezem rajta az apró káposztába burkolt töltelékeket, melyek közé beteszek egy-egy darab füstölt porcot.

Ha a lábas megtelt, a kimaradt levelekkel beborítom a töltikék tetejét, ráhelyezek egy nagy tányért ami lenyomja, felöntöm annyi vízzel ami ellepi és felforrást követően, takarék lángon 3 órát főzöm.

Ha a káposzta megfőtt – ezt kóstolással szoktam ellenőrizni -, felöntöm a paradicsomlével és további 20 percet főzöm.

Forrón, tejföllel kínálom.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 4 óra

 

 

 

 

2 hozzászólás

  • Másként csinálom, savanyú káposztával, és külön kezelem a füstölt húsokat, sőt füstölt oldalas szeleteket is teszek töltelékként, meglepinek.
    Erősen fűszerezem a tölteléket, és csak a tetejére teszek egy paradicsompürét és egy kanál zsírt. Tejföllel tálalom. Isteni.

  • Kedves Gm&Lm!A tradicionális szabolcsi töltött káposztában nincs se rizs,se tojás,se fokhagyma!

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük