Csülkös körömpörkölt bográcsban Gm&Lm

Hasonlóan nagy kedvenc, mint a kocsonya és hasonlóan egy évben egyszer, max. kétszer készül és az az egy-két főzés, szigorúan mindig bográcsban, mert olyan mint a halászlé, csak szabad tűzön készítve az igazi.

Tudom sokak nem szeretik, de egy igazán finoman elkészített körömpörkölt, finom csülökkel – és továbbmegyek, pacallal – nah az minden csirkemellet magasan überel.

Tegnap, volt hozzánk olyan kegyes az időjárás és pont hagyott nekünk négy órát, hogy készítsünk egy finom „cuppogtatós” pörköltet, így most hoztam Nektek fényképet – igaz csak egyet, mert tegnap nem a fényképezésé volt a főszerep – nah és persze az én tuti receptemet. Úgy vagyok vele, hogy ennél az ételnél a kevesebb néha több, így elég autentikusan készítem, semmi frocli nélkül.

IMG_20160715_192433

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 köröm negyedelve
  • 3 szép első csülök csont nélkül
  • 2 ek csemege fűszerpaprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • Sertészsír
  • Ízlés szerint só, frissen őrölt fehér bors, őrölt kömény és kevés majoránna

Elkészítés:

Szerintem a jó körömpörkölt kulcsa, hogy olaj helyett sertészsírral készüljön és a hús minősége, ezért igyekezzünk a lehető legjobb forrásból beszerezni a sertést és kérjük meg a hentest, hogy a körmöket aprítsa négy felé.

A vöröshagymát apró kockára vágom és a zsiradékon üvegesre pirítom. Ha a hagyma elkészült, leveszem a tűzről, hozzá adom a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem, hogy a zsiradék feloldja, majd adok hozzá némi vizet, a felkarikázott erős paprikát, a felaprított fokhagymát, sót az átmosott körmöket és a felkockázott csülköt, összekeverem, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és fedővel lefedve oda teszem főni.

Hozzávetőleg három óra főzés után éri el azt az állagot, amikor már elkezd sűrűsödni, innentől nagyon kell vigyázni, hogy le ne égjen. Én ilyenkor szépen mellé szoktam költözni, apránként teszem alá a vékony fákat, hogy „takarék” tűzön tartsam és gyakran kevergetem.

Amikor elkezd a szaftja sűrűsödni, jöhet hozzá a bors, az őrölt kömény és a majoránna.

Óvatosan, gyakori kevergetés mellett készre főzöm, az utolsó fél órában én már a fedőt le szoktam venni.

Hagyományosan, főtt burgonyával és uborkasalátával kínálom.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 4,5 óra

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

További bográcsos receptek amiket nagyon szeretünk:

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük