Mini kakaós csiga Gm&Lm

Ez most tipikusan az a recept – ami egyébként nálam nem jellemző -, hogy oldalakat tudnám részletezni, hogy „hurrá”, „nagyon finom”, „istenem köszönöm” és társai mert nagyon boldog vagyok.

Minden sütemény receptnél leírom, hogy nem vagyok egy mester cukrász, de még egy kezdő sem, legalábbis ami a gm süteményeket illeti és ez igaz is… sajnos az esetek nagy többségében a kukában landolnak a sütemények, mert vagy annyira kemény lesz, hogy embert lehetne ölni vele, vagy nem sül át, nem kel meg és sorolhatnám végeláthatatlanul, hogy miért megy el újra és újra a kedvem a sütéstől. DE!- most itt a kivétel!

Két hete olthatatlan vágyat érzek a kakaós csiga iránt, így tegnap nem volt mit tenni, bármennyire is pesszimistán álltam a dolgokhoz, vettem egy fél kilós glutenix lisztet, hazaértem és már dagasztottam is…

…amikor a párom haza ért, közölte, hogy ő vesz a pékségben magának egy kakaós csigát, csak a biztonság kedvéért, mert már nagyon megkívánta és ha esetleg nem sikerülne, akkor megeszi azt. Köszönöm! Most, ha használnék a posztokban „szmájlit” akkor itt sorakozna jó néhány nevetős fej, de ez van, ő is tudja, mekkora sztár vagyok, ha sütiről van szó.

Aztán mikor kisültek az én Drágáim, mondtam Neki, hogy eheted a bolti csigádat mert ebből nem kapsz (ne aggódjatok, kapott) és mi több a bolti, most is ott lapul a szekrényben.

Amíg sültek, végig a sütő előtt ültem és újjongtam, hogy „kelnek”, „jaj de szépek”, „már össze érnek”, ekkora siker élményben rég volt részem… nah igen, az élet apró örömei.

A végeredmény egy szuper finom, nagyon puha, pille könnyű kakaós csiga lett. Egyenlőre arról nem tudok referálni, hogy másnapra puha marad e, mert az összeset felfaltuk, de ma sül a következő adag és abból hátha marad másnapra tesztalany!… és akkor jöjjön a recept…

 

14889812_1823594674589882_6065443529562557362_o

 

Hozzávalók:

– 12 darabhoz –

30 dkg glutenix foszlós kalács liszt

4 dkg lágy lm margarin

2 ek nádcukor

1 tojássárgája

3 dkg élesztő

1 csomag gm vaníliás cukor + 1 csomag a kenéshez

1 csipet só

1 tk porított útifűmaghéj

1 dl lm tej + 1 dl a kenéshez

A töltelékhez:

cukrozatlan kakaópor

nádcukor

 

Elkészítés:

Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatom. A többi hozzávalót egy tálba teszem, majd bele öntöm az élesztős tejet és alaposan eldolgozom. Addig gyúrom, míg szépen elválik a táltól és a kezemtől is. Ha kidolgoztam a tésztát, kendővel letakarva, meleg helyen, fél órát kelesztem.

A kelesztési idő letelte után a tésztát, kilisztezett deszkán, téglalap alakúra nyújtom, kb. fél centi vastagra, megkenem olajjal, megszórom ízlés szerint kakaóporral, kevés cukorral és feltekerem.

A tekercsből kb. 1,5 cm-es csigákat vágok és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem.

A tejet elkeverem a vaníliás cukorral, és egy ecset segítségével bekenem a csigák oldalát és egy kiskanállal a tetejükre is csepegtetek belőle, de ne mindet, mert sütés közben még 2x meg fogom kenni. Úgy próbáluk szétosztani a cukros tejet, hogy 3 kenésre elegendő legyen összesen.

A lekent csiguszokat, 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 40 perc alatt készre sütöm.

Sütés közben, még kétszer megkenem a cukors tejjel.

Porcukorral megszórva kínálom.

Jó nassolást kívánok!

 

Elkészítési idő: 1,5 óra

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük