Újévi lencseleves Gm&Lm

A recept kicsit megkésve érkezik, de azért leírom. Jó lesz jövőre, illetve év közben is el lehet készíteni.

Rengeteg babona kapcsolódik az új év első napjához és bár nem vagyok babonás, de a lencse evés minden évben kötelező. Általában főzeléket szoktam készíteni, de most annyira megkivántam a levest, hogy szakítva a hagyományokkal, ez készült.

 

img_6209

 

Hozzávalók:

25 dkg lencse

20 dkg savanyú káposzta

5 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dl lm tejföl

3 tk gm étkezési keményítő 0,5 dl hideg vízben feloldva

1 kisebb kápia paprika

Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors és chili

 

Elkészítés:

Az újhagymát felkarikázom, kevés olajon megdinsztelem, hozzá adom az aprított paprikát, a lecsepegtetett savanyú káposztát, az aprított fokhagymát, a lencsét és együtt párolom, amíg a káposzta kezd kicsit össze esni, majd felöntöm forró vízzel, sózom, borsozom, mehet bele a chili és kb. egy óra alatt készre főzöm. 

Én nem szoktam előre beáztatni a lencsét és általában egy óra alatt meg szokott főni, de mindenki csinálja úgy ahogy szokta. Ha beáztatjuk kevesebb idő kell neki. 

Amikor a lencse puhára főtt, kiszedek néhány evőkanállal a levéből, ezt csomoómentesre keverem a tejföllel és a hideg vízben feloldott keményítővel és visszantöm a leveshez. Alaposan elkeverem és összeforralom.

Egy kanálka tejföllel, aprított petrezselyemzölddel megszórva kínálom.

 

Elkészítési idő: 1,5 óra

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük