Imádom a zöldborsót, a tavasz ízeit varázsolja a tányérunkba!
Ajánlom mindenkinek, aki egy hagyományos, de – a curry miatt – mégis különleges ebédre vágyik!
Ez a húsgolyó az egyik kedvencem, mesés az íze…
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK:
Hozzávalók:
1 ek. vaj (Liga)
3 ek. olívaolaj
4-5 szál újhagyma vékonyra karikázva
2 gerezd fokhagyma reszelve
80 dkg zöldborsó
5 dl alaplé
1 dl rizs tejszín vagy 1 kispoharas tejföl
2-3 ek. kukoricakeményítő
frissen őrölt fehér bors, só
Elkészítés:
A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzá keverem az olíva olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem.
Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.
Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább…
A keményítőt kikeverem a rizstejszínnel és behabarom vele a főzeléket.
Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.
CURRYS HÚSGOLYÓ:
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús
10 dkg kolozsvári szalonna
1 kisebb fej vöröshagyma finomra pirítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 tk. currypor
1 ek. pirospaprika (én csípőset használok)
1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
só, frissen őrölt fehér bors
4-5 ek. szezám mag vagy durvára darált kukoricadara
Elkészítés:
Először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.
Pici olíva olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzá adom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.
Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezám magban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket!
Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb…..
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 40 perc
KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!
További főzelék recept amiket nagyon szeretünk:
Cukkini főzelék