Hasselback édesburgonya Gm&Lm – VIDEÓVAL!

Nevét arról a stockholmi étteremről kapta, ahol először készítették, valamikor a negyvenes évek derekán, de azóta Európa számos országában népszerű lett, amit én magam nem is csodálok. Ez az étel rendszeresen terítékre kerül nálunk. Amellett, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, remekül variálható, nagyon mutatós fogás, így egy baráti összejövetel alkalmával is nagy elismeréseket seperhetünk be ezzel a finomsággal.

A burgonya alapvető élelmiszernek számít hazánkban és szerencsére az édesburgonya  is egyre nagy népszerűségnek örvend, hogy én is csatlakozzam ehhez a népszerűsítéshez, ezúttal a hasselback burgonyát is ebből készítettem és nagyon nem bántam meg. A Édesburgonya webáruházban beszerzett, szuper finom batátákból, remek vacsora készült. Számomra is meglepő, de ízélményben sokkal gazdagabb ebből a fajtából készítve, mint a hagyományos társaiból. Mindamellett, hogy igazi csemege, számos élettani hatással bír, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig ha az ember egyszer belekóstol, utána a hagyományos krumpli smafu ehhez képest.

… és, hogy ne maradjon ki a kémia sem: természetes forrása a vasnak és a káliumnak, magas a C-vitamin tartalma, bővelkedik A-, és B-vitaminban. Stressz, és izomgörcsök enyhítésére ajánlott a fogyasztása, mivel rengeteg magnéziumot tartalmaz. A vitamintartalom mellett gyulladáscsökkentő összetevőket, és antioxidánsokat tartalmaz. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad.

 

 

Recept valójában nincsen, mert mindenki készítse ízlés szerint. Én most sajtot, bacont, paradicsomot, sonkát és lila hagymát használtam a töltéshez. 

Ami az elkészítést illeti, a batáta sokkal keményebb mint a jól ismert burgonya, így neki kell gyürkőzni rendesen a bevagdosáshoz, de nem lehetetlen. A burgonyát alaposan megmosom, egy éles késsel bevagdosom, majd egy tepsire helyezve, lm vajszeletkéket teszek a tetejére és 210 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses fokozaton 35 percet sütöm. Ha nagyobb a burgonya, lehet több idő kell neki, a lényeg, hogy megpuhuljon és jöhetnek bele a tölteléknek szánt finomságok. Minden résbe dugok valami finomságot, a tetejét megszórom lm reszelt sajttal és további 10 percre visszadugom a sütőbe, hogy megpiruljon.

Frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva kínálom.

 

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Elkészítési idő: 55 perc

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük