Hidegtál GastroHobbi módra

A hidegtál egy nagyon nagy találmány. Ízlésünk szerint variálhatjuk, hogy mi kerül rá és csoda szép “tálakat” lehet kreálni. Év közben ritkán készítek hideg tálat, de az, hogy a karácsonyi vacsora dísze az elmúlt években már-már hagyománnyá vált.

Nálunk a hidegtál állandó részvevői a tormás sonkatekercs, a sajt tekercs vagy rakott sajt, a kaszinó tojás és a kolbásszal töltött karaj. Mindig a májjal kezdek, amíg az sül előkészítem a karajt, majd amíg azt a sütő elkészíti összedobom a többi finomságot, ami majd a tálra kerül.

A saláta felhozatal változó. Hagymás burgonyasaláta, virslisaláta, görög saláta….ezek már mind megtalálhatóak itt a blogon, így most csak a tál sztárjainak receptjét fogom leírni.

Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:

70 vékony szelet sonka

1 kis üveges univer reszelt torma (ízlés szerint csípős, csemege vagy vegyesen)

20 dkg krémsajt

Kisebb csokor aprított petrezselyem

Frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A tormát a krémsajttal, az aprított petrezselyem felével és a frissen őrölt borssal alaposan elkeverem, majd egy habnyomó vagy zacskó segítségével egyenként megtöltöm a sonkaszeleteket, szépen feltekerem és a végeit belenyomkodom a megmaradt petrezselyemzöldbe.

Ha sajttekercset is készítek, ugyan ezzel a töltelékkel szoktam megtölteni.

 

Rakott sajt

Hozzávalók:

30 szelet sajt

10 dkg sonka egészben

4 ek majonéz

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A sonkát nagy lukú sajtreszelőn lereszelem, elkeverem a majonézzel, majd sózom borsozom.

Veszek egy sajt szeletet, megkenem a sonkás majonézes töltelékkel, befedem egy szelet sajttal, majd megint töltelék.

Én úgy készítem, hogy 5 szelet sajtból csinálok egy “rakást” és azt félbe, majd megint félbe és azt háromszögbe vágom, de mindenki ízlés szerint “rakja, szabja”. A háromszögek széleit megforgatom aprított petrezselyembe.

 

Kaszinótojás

Hozzávalók:

11 db tojás

50 dkg csirkemáj

1 kis fej lila hagyma

1 kis fej vöröshagyma

2 szál újhagyma

3 gerezd fokhagyma

0,5 dl száraz fehér bor

2 tk vaj

0,5 dl tejszín vagy tej

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vörös- és lila hagymát apró kockára vágom, az újhagymát vékonyan felkarikázom és egy olyan lábasban amit később a sütőbe is be tudom tenni, némi zsiradékon üvegesre pirítom őket, majd leveszem a tűzhelyről, hozzá adom az átmosott csirkemájat, a szeletekre vágott fokhagymát, borsozom, felöntöm a fehérborral és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 percet sütöm. Amikor a máj megsült, leveszem az alufóliát és további 5-10 percet sütöm, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!

A keményre főtt tojásokat megpucolom, félbe vágom és egy kiskanál segítségével egy tálba szedem a tojás sárgáit.

Ha a máj megsült, szoba hőmérsékletűre hűtöm, hozzáadom a tojássárgájához, sózom, borsozom hozzá adom a vajat, a tejszínt és egy villa segítségével alaposan összetöröm.

Aki szereti, pépesítheti turmix segítségével és akkor habzsákkal gyönyörűen bele lehet nyomni a fehérje csónakba, de én jobban szeretem, ilyen darabosan, sokkal rusztikusabb és nagyon jól elkülönülnek az ízek, de mégis mesésen harmóniában vannak.

A kulimázzal megtöltöm a “fehérje feleket” a tetejébe negyedelt koktélparadicsomot szúrok és végül megszórom aprított petrezselyemmel.

 

Kolbásszal töltött karaj:

1 kg egész csont nélküli karaj

1 szál csípős házi füstölt kolbász

4 gerezd fokhagyma

4 szelet kolozsvári szalonna

1,5 dl száraz vörösbor

Ízlés szerint só és mozsárban törött színes bors

Elkészítés:

A karajt alaposan megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet, ha szükséges lehártyázom, majd egy vékony hosszú kés segítségével felszúrom és beledugom a kolbászt. Nem baj ha kilóg a vége, nagyon finom lesz ha megpirul, ezt mindig megcsemegézem, a vendégek ebből nem kapnak. ?

A karajt alaposan bedörzsölöm sóval, mozsárban durvára törött színes borssal és egy jénai tálba teszem.

A beízesített hús tetejét beborítom a kolozsvári szalonna szeletekkel, megszórom a felszeletelt fokhagymával, felöntöm a vörösborral és alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütöm. A sütési idő alatt néhányszor ki szoktam venni és belocsolom a tetejét a szafttal, hogy finom omlós legyen.

Ha a hús kellően megpuhult leveszem az alufóliát és további 10-15 percre visszadugom a sütőbe, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Kihűtve szeletelem.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 3 óra

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük