fbpx

Csavart rozsos vekni

Gondoltam tegnap este, hogy az utolsó 4 g szárított élesztőmet valami igazán hasznos dologra fogom felhasználni, szerencsére a küldetés teljesítve, így most hozok Nektek egy újabb szuper receptet, amit feltétlen ki kell próbálnotok!

Nem kell dagasztani, csak kavarni, így nálam ez is favorit lesz!…szóval este csak bekavarjuk, bemegy éjszakára a hűtőbe pihenni és reggel friss, meleg, ropogós héjú, pille könnyű kenyérke kerül az asztalra.

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehérliszt
  • 20 dkg világos rozsliszt
  • 4 g szárított élesztő
  • 4 dl langyos víz
  • 10 g cukor
  • 12 g só

Elkészítés:

A langyos vízben elkeverem a cukrot, az élesztőt, majd a sóval összekevert lisztekhez öntöm és egy fakanállal alaposan összekeverem.

Egy tálat kikenek olívaolajjal, beleteszem a tésztát, befedem és 12 órára hűtőbe teszem.

A pihenőidő végén lisztezett deszkára borítom, kb. ujjnyi vastagra nyújtom, majd összehajtogatom és letakarva 15 percet pihentetem.

Ezt a folyamatot még kétszer megismétlem – közben bőven lisztezem alatta és a tetejét is – és a harmadik hajtogatás után hosszában ketté vágom, egyet – kettőt tekerek rajta és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsire teszem.

200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 40–45 perc alatt készre sütöm.

Az sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek és az első húsz percben úgy sütöm, hogy párologjon, majd kiveszem és enélkül folytatom további 20-25 percig a sütést.

 

Elkészítési idő: 10 perc + kelesztés + sütési idő

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

SimplePay vásárlói tájékoztató
03/12/2020 00:00

Még van pár darab 20%-os kuponunk!

Rendeld meg most a receptgyűjtő könyveinket kihagyhatatlan kedvezménnyel!

 

Kuponkód:
GASTROHOBBI20