GastroHobbi – Kovásznapló

Sok-sok éve készülök már kovászt készíteni! Ma volt a napja, hogy hosszas neten való olvasgatás után bekevertem életem első kovászát és ezen alkalomból úgy gondoltam dokumentálni fogom a történteket. Hátha lesz aki velem csinálja, de az sem baj, ha nem…majd ha már a kovászos kenyerek mestere leszek, jó lesz visszaolvasni, honnan is kezdődött! 🙂

Tegnap a gyökérkenyérhez elhasználtam az utolsó 3,5 g porélesztőmet is (abból a kettőből, ami az elmúlt 2-3 hétben volt itthon), így soha jobbkor…vagy mondhatnám úgy is, hogy most vagy soha!

Szóval bekevertem, 12 óra múlva, azaz este 10 körül pedig érkezem az első kukuccskálást követő hírekkel!

Hozzávalók:

  • 10 dkg rozsliszt
  • 10 dkg 28 fokos víz

Elkészítés:

Egy üvegbe beleöntöm a lisztet, hozzáadom a vizet és elkeverem.

Használhatunk forrásvizet, szűrt/tisztított vizet, ásványvizet, de csapvizet is. Ha az utóbbira esik a választás akkor azt felhasználás előtt hagyjuk állni legalább 30 percet.

Befedem, de nem zárom rá, konyharuhával betakarom és 12 óra múlva meglesem. Legideálisabb neki a 26-28 fok. Ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, később indulnak be a folyamatok.

Este jövök a hírekkel és a továbbiakkal.

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1