Tökfőzelék ahogy mi szeretjük

A tökfőzelék egy igazán megosztó étel! Valaki vagy szereti vagy nem! én az előbbi csoportot erősítem és nem értem az utóbbit, hogy miért nem, hiszen tényleg annyira íztelen dolog így csak attól függ, hogy finom legyen, hogy hogyan készítjük.

Reményteljesen írom ezt a receptet és remélem, ha kipróbáljátok, lesz aki megszereti.

Hozzávalók:

  • 80 dkg megtisztított, gyalult tök
  • 3 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 ek aprított kapor
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 4 ek tejföl
  • Ízlés szerint só és ecet

Elkészítés:

A friss  tököt megtisztítom, le gyalulom (vagy ezeket a tevékenységeket kihagyva, készen veszem) és annyi vízben ami éppen csak ellepi, fedő alatt puhára főzöm.

Amíg a tök fő, megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet és zsemleszínűre pirítom, hozzá adom a finomra vágott vöröshagymát, az aprított kaprot, végül a fűszerpaprikát, felöntöm hideg vízzel (kb. 2 dl) és egy habverővel simára keverem.

Ha a tök megpuhult, hozzá öntöm a rántást és kiforralom. A tejfölt egy habverővel elkeverem, adok hozzá néhány evőkanálnyit a forró léből, alaposan kikeverem és végül az egészet a főzelékhez adom.

A tejfölözés után újra felforralom, sózom és végül löttyintek hozzá egy kevéske fokhagymás tárkonyecetet.

 

Ízlés szerint fasírttal, sült hússal, pörkölttel tálalom.

 

Elkészítési idő: 25 perc

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1