Sárgatúró

Szabolcsban és Hajdú-Biharban ez egy jellegzetes húsvéti fogás és nincs kalács, meg sonka sárgatúró nélkül.

Általában két féle emberrel találkozom, az egyik aki azt sem tudja mi az, a másik aki el sem tudja enélkül képzelni a húsvéti ünnepeket. A Tojásszövetséggel folytatott kampányunk során, arra gondltuk, hogy mutassuk meg mindenkinek ezt az ünnepi finomságot és hátha az idén olyan családokban is felkerül az ünnepi asztalra, akik eddig nem készítették. VIDEÓT ITT tudjátok megnézni!

Ami az ízét illeti…nekem kicsit olyan mintha szilárd madártejet ennék, de ez csak az édes verzióra igaz, mert van aki sósan készíti. Nálunk a nagy klasszikus az édes, mazsolával főzve, ezért ezt a receptet mutatom Nektek.

 

Ha szeretnél egy saját Receptgyűjtő könyvet, amibe a család kedvenc receptjeit gyűjtöd, ITT megtalálod! 

Hozzávalók:

  • 1 liter tej (min 2,8%-os)
  • 10 tojás
  • 5 dkg mazsola
  • csipet só
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 ek kristálycukor

Elkészítés:

A tojásokat egyesével, tálba ütöm és felkeverem, de nem teljesen, csak éppenhogy a sárgája kipukkanjon.

A tejet egy lábasba – amiben nem ég le – öntöm, hozzáadom a cukrokat, a sót, a mazsolát, a tojásokat és óvatos kevergetés mellett, közepes hőmérsékleten addig főzöm, amíg kicsapódik. Akkor jó mikor túrószerű az állaga.

Egy tálra szűrőt teszek, amibe konyharuhát terítek (vigyázzunk, hogy ne legyen a konyharuha öblítővel mosott) beleöntöm a tojásos, tejes egyveleget majd összefogom a konyharuhát, jó erősen megtekerem, elkötöm és hagyom csepegni.

Kis is akaszthatjuk valahova, de a szűrőben is csepegtethetjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és vékony szeletekre felvágva tálaljuk.

 

Elkészítési idő: 35 perc + csepegtetés/hűtés

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük