Házi vegeta

Ez az a recept, aminek minden családi receptgyűjtőben helye van! Ha te is szeretnél sajátot ITT, megtalálod!

Akik régóta követnek tudják, hogy soha nem használok bolti ételízesítőt, viszont most tudatosult bennem, hogy még nem osztottam meg veletek a házilag készített ételízesítő receptemet, amit nagyon szeretek.

Készítsétek, nagyon egyszerű és mindenféle adalék-, színezőanyag-, tartósítószertől mentes.

A fűszerezés egyén és ízlés dolga, én most az alapot írom le, de van, hogy teszek bele lestyánt, szegfűborsot, ki mit szeret.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 80 dkg petrezselyem gyökér
  • 50 dkg zeller
  • 50 dkg vörös- és póréhagyma vegyesen
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselymezöld
  • néhány szál zellerzöld

 

Fűszerek:

  • parajdi só
  • őrölt kurkuma
  • frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A hozzávalókat – a fűszerek nélkül – megtisztítom, darabolom és konyhai aprítóban felaprítom. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, elegyengetem betakarom egy gézzel és száraz, meleg helyen 4-5 nap alatt kiszárítom.

Amikor nem adottak hozzá a körülmények 50 fokra felmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kiszárítom.

A szárítási folyamat alatt többször át szoktam forgatni.

Amikor már teljesen nedvességmentesek a zöldségek, hozzáadom a fűszereket, összekeverem és jól záródó dobozban/üvegben hónapokig eláll.

 

Elkészítési idő: 15 perc + szárítás

1