Abált szalonna

 

Itt az ősz, így nálunk elkezdődött az abált szalonna szezon. A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető csemegéje.

Ez is tipikusan az az étel, amihez mindenkinek van egy „igazi” receptje…nekem nincs. én úgy készítem, ahogy a legjobban szeretem és tudja a fene, hogy ez igazi vagy sem, de a lényeg, hogy nagyon finom.

 

Ha szereted az ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket akkor   a GastroHobbi Receptkönyveket nagyon fogod szeretni! 

RENDELD MEG MOST -20% kedvezménnyel! ITT! Vagy szerezd be Recept- és desszertgyűjtőnket a család kedvenc receptjeinek!

Hozzávalók:

  • 1 kg tokaszalonna
  • 1 nagy fej fokhagyma (vagy két kicsi)
  • 1 babérlevél
  • 1 tk egész tarkabors
  • Ízlés szerint só és őrölt fűszerpaprika a szóráshoz

Elkészítés:

A szalonnát nagyobb darabokra vágom, lábosba teszem (én öntöttvasban készítem mindig), hozzáadom a sót, a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, felengedem annyi vízzel ami ellepi, felforralom majd takarék lángon pötyögtetetm. közben többször habozom, amíg teljesen tiszta nem lesz.

Amikor már pötyörészik és nem habzik újra, hozzáadom a szemes borsot és 1,5 – 2óra alatt megfőzöm. (van, hogy sütőben készítem, olyankor ennél a fázisnál befedem és 150 fokos sütőben főzöm készre)

A főzési idő függ a szalonnák méretltől is, a lényeg, hogy vajpuha legyen.

Amikor elkészült, tányérra szedem, minden darabra kenek a szétfőtt fokhagymagerezdből és hagyom kihűlni. Mikor meghűlt, ízlés szerint megszórom fűszerpaprikával.

Friss kenyérrel, savanyúsággal, friss zöldségekkel kínálom.

 

Elkészítési idő: 120 perc

1