Bakonyi húsgolyók


Ezeket a szaftos, szószos ételeket mindig szoktátok szeretni, így most megint egy ilyen receptötlettel érkezem. Mi, ezt a húsgolyós verzióját kimondottan nagyon szeretjuk a bakonyinak, ezért gondoltam megosztom Veletek is, hátha sikerül valakinek egy jó ötletet adnom vele.

Hozzávalók:

  • 40 dkg KOMETA darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • aprított petrezselyemzöld
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1-1,5 dl víz
  • 27 dkg tejföl (min. 20%-os)
  • 3 ek liszt
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A darálthúshoz adom a reszelt hagymát, a tojást, a zúzott fokhagymát, a fűszerköményt, az aprított petrezselyemzöldet, sót és borsot, alaposan összedolgozom és diónyi nagyságú golyókat formázok.

A szalonnát apró kockára vágom, zsírjára sütöm, majd megdínsztelem benne a finomra vágott vöröshagymát, beletszem a húsgolyókat, körbepirítom, majd az egészet tányérra szedem.

A visszamaradt zsiradékon megpirítom a negyedelt gombát, mikor szép pirosra sült hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, megszórom a fűszerpaprikával, sózom, felöntöm kevés vízzel, visszateszem az elősütött golyókat, a dínsztelt hagymát a pirított szalonnával, összeforgatom és fedő alatt puhára főzöm (kb. 30-35 perc).

A lisztet elkeverem a tejföllel, adagolok hozzá az étel forró szaftjából (hőkiegyenlítés), alaposan kikeverem, visszaöntöm az ételhez, kiforralom és forrón kínálom.

Jól illik hozzá a főtt tészta, párolt rizs, savanyúság! Nálunk a kedvenc köret mellé a frissen szaggatott nokdeli.

 

Elkészítési idő: 60 perc

1