Túrókrémes mini képviselőfánk

Imádom ezeket a kis falatnyi – nah jó, nagy falatnyi – élvezeteket! Annyira finom, annyira könnyed és olyan egyszerű elkészíteni! Csináljátok bármilyen gyümölccsel, szuper lesz!

Hozzávalók:

Tésztához:

 

  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 4 tojás

 

Töltelékhez:

 

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1,5 dl 20%-os tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1 mk vanília őrlemény
  • Ízlés szerint gyümölcs

Elkészítés:

 

Felmelegítem a tejet, hozzáadom a vajat, a csipet sót, majd folyamatos kevergetés mellett mehet hozzá a liszt, amivel csomómentesre keverem. Akkor jó, amikor a tészta már elválik az edény falától. Ezt követően még 2-3 percig kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről és pár percet hagyjuk hűlni, hogy ne legyen forró a tészta, mikor hozzátesszük a tojásokat.

 

Amikor kicsit hült, egy elektromos habverő segítségével, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, minden egyes tojás után alaposan kidolgozzuk, majd vajazott/lisztezett muffin formába kanalazzuk a tésztát.

 

Sokan habzsákból adagolják a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire, de ez a muffinformás sütés egy tuti módszer, így biztosan nem fog szétfolyni a tészta és szép formája lesz, szóval aki biztosra akar menni, annak ezt ajánljuk.

 

190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 18-20 perc alatt készre sütöm a fánkokat. Fontos, hogy sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, hogy ne essen össze a tészta és a sütő aljába, egy hőálló tálba tegyünk vizet, hogy sütés közben gőzöljön.

 

Amíg sül a tészta, kikeverem a krémet, ami semmi extra, a hozzávalókat egy villa segítségével összekeverem.

 

A megsült és kihűtött fánkok tetejét levágom, betöltöm a krémet, visszahelyezem a “kalapjukat” és megszórom porcukorra vagy ízlés szerint olvasztott csokoládét is csorgathatunk rá.

 

Elkészítési idő: 30 perc + sütési idő

1