Bajor káposztás csülök

A csülök nálunk örök favorít, főleg meg ha savanyúkáposztával készül. Egyik kedvenc receptem ez, nem is értem, hogy eddig, hogy nem került rá sor, hogy ezt a receptet feltegyem nektek, nah de ami késik, nem múlik, úgyhogy most eljött ennek is az ideje.

Imádom, ahogy ropogósra sül a bőre és hozzá az az isteni szaftos káposzta…igazán mennyei.

Hozzávalók:

  • 2 db első sertéscsülök csontozva
  • 2 tk őrölt fűszerkömény
  • 80 dkg savanyúkáposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 8 szem borókabogyó
  • 1 tk egész fűszerkömény
  • aprított petrezselyemzöld
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

Elkészítés:

A csülköt sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt fűszerköménnyel.

A savanyúkáposztát tepsibe tesszük, hozzáadjuk a felszeletelt vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, az egész köményt, a petrezselyemzöldet, borsot, alaposan összekeverjük, majd a tetejére pakoljuk a befűszerezett csülköket, felöntjuk 0,5-1 dl vízzel, lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 120 perc alatt puhára sütjük.

A sütési idő sütőnként változhat és függ a csülkök méretétől is. A cél, hogy a hús, finom, omlós legyen.

Amikor a hús megpuhult, levesszük a takarást, megfordítjuk, hogy a bőrös részük legyen felfele és grill fokozaton (ha nincs akkor magasabb hőmérsékleten) ropogósra pirítjuk.

Ha megsült a hús, nagyobb kockára vágjuk, összeforgatjuk a savanyúkáposztával, megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel és forrón kínáljuk.

 

Elkészítési idő: 2,5 óra

1