Írnám, hogy finom és húsmentes leves, de egy kis füstöltszalonna csak került bele, mert az ugye kell, de nyugodtan el is hagyhatjátok és akkor tényleg egy húsmentes, laktató, finom levest készíthettek.
Szeretjük nagyon a leveseket, így igyekszem mindig változatosan készíteni és ez a gombócos változat különösen nagy kedvenc.
Hozzávalók:
- 35 dkg burgonya – hámozva –
- 5 ek liszt
- 1 ek vaj
- 2 szelet házi füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek paradicsompüré
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kis darabka zeller
- 1 csokor petrezselyemzöld
- Ízlés szerint só és őrölt kömény
Elkészítés:
A meghámozott, megmosott és kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzöm, majd leszűröm! A levét nem öntöm ki hanem félre teszem ezt is fel fogjuk hazsnálni a leveshez.
A burgonyához hozzá adom a vajat, áttöröm, majd hagyom kihülni.
A szalonnát apró kockára vágom, zsírjára sütöm, üvegesre pirítom rajta az apró kockára vágott hagymát, majd hozzá adom a feldarabolt zöldségeket és ezzeket is átpirítom.
Ezt követően félre húzom a tűzhelyen, hozzáadom a paradicsompürét, megszórom a fűszerpaprikával, hagyom feloldódni, majd felöntöm a krumplilével és még kb. 1 liter vízzel, sózom, megszórom őrölt kömyénnel és visszateszem a tűzhelyre.
Addig főzöm amíg a zöldségek megpuhulnak és közben elkészítem a gombócot.
A kihült, áttört vajas krumplihoz hozzá adom a lisztet és egy jól, könnyen formálható tésztát gyúrok belőle. A liszt mennyisége függhet a burgonyától is.
A masszából gombócokat formálok, én karalábé vájóval szoktam osztani a tésztát, hogy kb. egyforma méretűek legyenek.
Mikor a zöldséegek megpuhultak a forrásban lévő levesbe teszem a gombócokat. Onnantól számítva, hogy feljönnek a leves tetejére még 3-4 percet főzöm.
Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel szórom.
Elkészítési idő: 35 perc
