Itt az ősz, így nálunk elkezdődött az abált szalonna szezon. A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető csemegéje.
Ez is tipikusan az az étel, amihez mindenkinek van egy “igazi” receptje…nekem nincs. én úgy készítem, ahogy a legjobban szeretem és tudja a fene, hogy ez igazi vagy sem, de a lényeg, hogy nagyon finom.
Ha szereted az ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket akkor a GastroHobbi Receptkönyveket nagyon fogod szeretni!
RENDELD MEG MOST -20% kedvezménnyel! ITT! Vagy szerezd be Recept- és desszertgyűjtőnket a család kedvenc receptjeinek!
Hozzávalók:
- 1 kg tokaszalonna
- 1 nagy fej fokhagyma (vagy két kicsi)
- 1 babérlevél
- 1 tk egész tarkabors
- Ízlés szerint só és őrölt fűszerpaprika a szóráshoz
Elkészítés:
A szalonnát nagyobb darabokra vágom, lábosba teszem (én öntöttvasban készítem mindig), hozzáadom a sót, a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, felengedem annyi vízzel ami ellepi, felforralom majd takarék lángon pötyögtetetm. közben többször habozom, amíg teljesen tiszta nem lesz.
Amikor már pötyörészik és nem habzik újra, hozzáadom a szemes borsot és 1,5 – 2óra alatt megfőzöm. (van, hogy sütőben készítem, olyankor ennél a fázisnál befedem és 150 fokos sütőben főzöm készre)
A főzési idő függ a szalonnák méretltől is, a lényeg, hogy vajpuha legyen.
Amikor elkészült, tányérra szedem, minden darabra kenek a szétfőtt fokhagymagerezdből és hagyom kihűlni. Mikor meghűlt, ízlés szerint megszórom fűszerpaprikával.
Friss kenyérrel, savanyúsággal, friss zöldségekkel kínálom.
Elkészítési idő: 120 perc
