Áfonyás húsgolyók

…ami finom, az finom!…és ezek a húsgolyók nagyon finomak!

Hozzávalók:

  • 40 dkg darálthús
  • 1 ek aprított snidling
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 2 ek szőlőmag olaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl GrandTokaj édes szomorodni
  • 5 ek áfonya dzsem
  • zabliszt a forgatáshoz
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

Elkészítés:

A darálthúshoz adom a snidlinget, a petrezselyemzöldet, sózom, borsozom, alaposan összedolgozom és diónyi nagyságú golyókat formázok belőle, majd meghempergetem a lisztben.

Egy serpenyőben felforrósítok egy evőkanál olajat, ebben szép pirosra sütöm a golyókat, majd tányérra szedem őket.

A visszamaradt zsiradékhoz adok még egy evőkanál olajat, hozzáadom a finomra vágott lilahagymát, az aprított fokhagymát, megdínsztelem, felöntöm a borral és gyakori kevergetés mellett addig forralom amíg besűrűsüdik, ekkor hozzáadom az áfyonya dzsemmet, kiforralom, beleforgatom a golyókat és forrón, kínálom.

Jól illik hozzá a burgonyapüré, de tetszőleges körettel kínáljuk.

 

Elkészítési idő: 40 perc