Felbuzdulva a hétvégi kenyérke sikerén ma is készült egy finom cipó, most részben teljeskiőrlésű liszttel. Ez is nagyon finom, ropogós héjú, könnyű belű finomság.
Hozzávalók:
- 350 g kenyérliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 6 g szárított élesztő
- 8 g só
- 8 g nádcukor
- 375 g langyos víz
Elkészítés:
A hozzávalókat tálba teszem, összedolgozom a tésztát majd egy folpackkal befedem és 1,5 órát pihentetem. Egy nagyon ragadós, nyúlós tésztát kapunk, ne ijedjetek meg, nem kell tovább lisztezni.
A 1,5 óra letelte után vizes kézzel átgyúrom a tésztát majd visszafedem és újabb 1,5 óra pihenés következik.
Az ismételt pihenő után bőven lisztezett deszkára borítom és az oldaláról a közepe felé kicsit megemelem a tészta szélét és benyomom a közepébe (mintha egy túrós batyut hajtogatnék fel), ezt megismétlem 20-25x, közben folyamatosan lisztezem, hogy ne ragadjon, majd megfordítom, hogy a sima fele legyen felfele, sütőpapírral bélelt öntöttvas lábosba teszem, megszórom liszttel, befedem, pihentetem még 30 percet.
Ha lejárt a pihenő, bemetszem a tetejét hosszában, ráteszem a fedőt és 250 fokra előmelegített sütőbe teszem, fél órát sütöm, majd leveszem a fedőt, visszaveszem a hőmérsékletet 230 fokra és 15-20 perc alatt készre sütöm.
A sütési idő sütőnként változhat és függ az edény méretétől is.
Amikor szép pirosra sült, rácsra teszem és hagyom teljesen kihűlni és csak ezt követően szeletelem.