Házi cipó

Mennyei ropogós héjú, pihe-puha belű házi cipó receptet hoztam Nektek, amihez csak 5 hozzávaló kell, szuper egyszerű elkészíteni és mesésen finom.

Kezdő kenyérsütők is nyugodtan készítsék, hisz nekem sem az erősségem, de ez a recept mindig sikerül. 🙂

Hozzávalók 1 kg-s cipóhoz:

  • 650 g kenyérliszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tk só
  • 1 kk cukor
  • 430-450 g víz

Elkészítés:

A lisztet egy tálba teszem, hozzáadom a többi hozzávalót és elkezdem egy villával összekeverni, majd amikor már nagyrészt összeállt, kézzel gyúrom tovább. Egy ragadós tésztát fogunk kapni, ne ijedjetek meg.

Az összedolgozott tésztát befedem egy zacskóval, erre pedig egy konyharuhát terítek és 30 percet pihentetem a konyhapulton.

A 30 perc letelte után, vizes kézzel 4-5 részletben az oldaláról a közepe felé kicsit megemelem a tészta szélét és benyomom a közepébe (mintha egy túrós batyut hajtogatnék fel), majd visszafedem és újabb 30 percet pihentetem.

Az újabb pihenő után bőven lisztezett deszkára borítom és ugyanazt a műveletet végzem a tésztán mint az előbbiekben de 20-25 alkalommal, hogy minél több levegőt dolgozzak be a tésztába.

Amikor végeztem, megfordítom, hogy a sima fele legyen felfelé és egy lisztezett sütőpapírra teszem, a papírral együtt belehelyezem egy öntöttvas lábasba, befedem és pihentetem még 30 percet.

Az utolsó pihenés után ollóval egymás mellé, háromszögeket vágok, de bevághatjuk egy éles késsel vagy pengével is, befedem a lábos tetejével és 250 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütöm, majd leveszem a fedőt és visszateszem 230 fokon további 15-18 percre.

A sütési idő sütőnként változhat és függ az edény méretétől is.

Amikor szép pirosra sült, rácsra teszem és hagyom teljesen kihűlni és csak ezt követően szeletelem.

 

 

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés + sütési idő