Mini sajtos zsömlék

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg Ammerländer márkázott vaj + 2 dkg a kenéshez
  • 10 dkg Ammerländer trappista sajt
  • 1 tojás + 3 ek víz

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba teszem a sóval és elkeverem. Hozzáadom a cukrot, a friss élesztőt belemorzsolom és a kézmeleg tejet is hozzáöntöm. Elkezdem dagasztani, majd ha a tészta már nagyjából összeállt beleteszem a puha vajat és így dagasztom tovább, míg egy egynemű tésztát nem kapok. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát átgyúrom kicsit, kinyújtom és megszórom a reszelt sajttal. Feltekerem, szétosztom és ismét jól összedolgozom, hogy a tésztába mindenhová jusson a sajtból.

Ezután tetszőleges méretű golyókat formázok belőle és letakarva még 15 percig pihentetem.

A leírt mennyiségből én 15 db kb. 6-7 dkg-os gombócot formáztam.

Végül lekenem mindet egy felvert tojással és a víz keverékével, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm. 

A sütési idő függ a zsömlék méretétől is.

Az elkészült zsömléket még forrón lekenem olvasztott vajjal.

Elkészítési idő: 20 perc + kelesztési idő + sütési idő

Kedvenc termékeink