Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 15 g friss élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg Ammerländer márkázott vaj + 2 dkg a kenéshez
- 10 dkg Ammerländer trappista sajt
- 1 tojás + 3 ek víz
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba teszem a sóval és elkeverem. Hozzáadom a cukrot, a friss élesztőt belemorzsolom és a kézmeleg tejet is hozzáöntöm. Elkezdem dagasztani, majd ha a tészta már nagyjából összeállt beleteszem a puha vajat és így dagasztom tovább, míg egy egynemű tésztát nem kapok. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát átgyúrom kicsit, kinyújtom és megszórom a reszelt sajttal. Feltekerem, szétosztom és ismét jól összedolgozom, hogy a tésztába mindenhová jusson a sajtból.
Ezután tetszőleges méretű golyókat formázok belőle és letakarva még 15 percig pihentetem.
A leírt mennyiségből én 15 db kb. 6-7 dkg-os gombócot formáztam.
Végül lekenem mindet egy felvert tojással és a víz keverékével, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
A sütési idő függ a zsömlék méretétől is.
Az elkészült zsömléket még forrón lekenem olvasztott vajjal.
Elkészítési idő: 20 perc + kelesztési idő + sütési idő
![zsemle](https://gastrohobbi-hu.b-cdn.net/wp-content/uploads/2024/05/DSC09873-1-2-803x1024.jpeg)