A Hagyományok Házával közösen hoztunk Nektek ezt az igazán nagy klasszikust ésmutatjuk meg elkészítését a megszokott GastroHobbi főzőcske videóban.
Mielőtt elkészítettem ezt a süteményt alaposan utána jártam a “történelmének”! A legtöbb leírás azt állítja, hogy Kossuth Lajos kedvence volt ez a finomság és abból is a mandulás változat, ezért úgy döntöttem, hogy akkor a – számomra – tradicionális diós helyett én is ezt a mandulás verziót készítem.
Jó szívvel ajánlom Mindenkinek kipróbálásra mert egy igazi egyszerűen, finomat recept!
Hozzávalók:
- 4 db egész tojás
- 6 db tojássárgája
- 24 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 g reszelt citromhéj
- 5 db tojásfehérje
- 10 g sütőpor
- 27 dkg liszt
- 20 dkg aprított mandula
Elkészítés:
Az egész tojásokat a tojássárgákkal és a cukor felével habosra keverem, majd hozzá adom az olvasztott vajat, a citromhéjat, alaposan kikeverem és félre teszem.
A tojásfehérjéket elkezdem verni és amikor még nem kemény, de már nem is folyós, hozzáadom a cukor másik felét és kemény habbá verem.
A kemény fehérjehabot többszörre, óvatosan a sárgájás masszához fogatom, majd hozzáadom a sütőport, a lisztet és ezzel is óvatosan összeforgatom.
A masszát, sütőpapírral bélelt gáztepsibe borítom, megszórom az aprított mandulával és 160 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 25-30 perc alatt készre sütöm. A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.
A sütő aljába szoktam tenni egy hőálló edénybe vizet, hogy sütés közben párologjon.
Elkészítési idő: 10 perc + sütési idő
