Ha egy hétköznap is könnyen, gyorsan elkészíthető, ropogós héjú, pihe-puha belü kifli receptet kerestek, akkor ez lesz a tuti befutó!
Nekem ez a recept is benne van a kedvenc receptjeim között a Receptgyűjtő könyvben!
Kezdő sütőgetőként is könnyedén el tudjátok készíteni, úgyhogy percig ne habozzatok, süssétek aztán pedig lehet falatozni és bezsebelni az elismeréseket!
Hozzávalók:
- 2 dl tej + 4 ek tej a kenéshez
- 2 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 30 dkg liszt
- 10 g só
- 10 g cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe elkeverek egy tk lisztet, egy tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A liszthez hozzá adom a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és alaposan kidolgozom a tésztát.
Akkor jó mikor már teljesen elvállik az edény falától és szép sima a felülete.
Lisztezett deszkára borítom, kör alakúra nyújtom (2-3 mm), 8 cikkre vágom és mindegyiket a széles részétől a csúcsa felé feltekerem.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, lekenem tejjel, ízlés szerint megszórom sóval, köménnyel, magvakkal és 50 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 15 percet sütöm, majd ismét lekenem tejjel, felveszem a hőmérsékletet 175 fokra, visszateszem és 25 perc alatt készre sütöm.
Az első 15 percben a sütő aljába, egy hőálló tálban vizet teszek, majd kiveszem és további 10 perc alatt készre sütöm. Sütési idő sütőnként és a kiflik méretétől függően változhat!
Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő
