fbpx

Sós foszlós kalács

Többen kérdezttek ma, hogy nincs e igazán finom, foszlós kalács receptem ami sós! Van több is, jegyzetelve innen onnan, de sütni még nem sütöttem.

Mivel ilyen szépen kértétek, nem volt mit tenni,indult a teszt és így este 9-re el iskészült a tökéletes, pihe-puha kalács, úgyhogy gyorsan hozom is a receptet!

Süssétek! Nagyon finom és a RECEPTGYŰJTŐBE is írjátok be!

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 10 dkg vaj

A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 2 ek tej

Elkészítés:

A tejben elkeverek egy tk curkot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

Tálba teszem a lisztet, a sót, a tojást, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, kidolgozom a tészát, majd mikor már szépen összeállt, beleöntöm az olvasztott vajat, alaposan kidolgozom majd kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztem.

Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom, háromfelé osztom, mind a három részt megsodrom, hármas fonással megfonom, a végeit aláhajtom és sütőpapírral bélelt formába teszem. én püspökkenyér formába sütöttem.

Kendővel betakarom, 20-25 percet ismét kelesztem, majd megkenem a tojással felvert tejjel és 170 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses fokozaton 35-40 perc alatt készre sütöm.

A sütő alájába, hőálló tálba vizet teszek, amit a sütési idő felénél kiveszek és így sütöm tovább a kalácsom.

A sütési idő sütőnként és a formától, mérettől függően változhat.

 

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütési idő

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

SimplePay vásárlói tájékoztató

Gyűjtsd egy helyen kedvenc desszertjeidet!

csak 2.190 Ft