Az aszú világnapja alkalmából ma egy isteni csokis-diós süteményt hozok Nektek. A Grand Tokaj, a Tokaji Borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. Nyiss a hagyományok felé, kövess minket és fedezd fel a Tokaji borvidék palackba zárt kincseit!
Elkészíteni gyerekjáték, csak összekeverjük a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe, az ízélmány pedig egészen fenomenális. Amire fontos odafigyelni, hogy a tojások a cukkorral jól fel legyenek habosítva, így arra ne sajnáljuk az időt.
Karácsonyra is készíthetitek nyugodtan, igazi egyszerűen, gyorsan, finomat recept és mégis az ünnepi asztal éke lesz.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg pirított dió
- 10 dkg étcsokoládé (min. 70%-os kakaó tartalmú)
- 2 tojás
- 16 dkg kristálycukor
- 5 dkg olvasztot tvaj
- 1,5 dl Grand Tokaj Tokaji Aszú
Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a darabolt diót, az aprított csokoládét egy tálban összekeverem majd félre teszem.
Elektromos habverő segítségével a tojásokat a cukorral alaposan felhabosítom, hozzáadom az olvasztott vajat, az aszút, ezekkel is kikeverem, majd mehet bele az előzőleg összekevert lisztes alap.
Egy fakanállal, vagy szilikonlapáttal alaposan összeforgatom a tésztát és vajazott/lisztezett kicsi tortaformába öntöm, de süthetjük püspökkenyér vagy őzgerinc formában is, mindegyik jól áll neki.
175 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 30-35 perc alatt készre sütöm. A sütési idő sütőnként és a forma méretétől függően változhat, végezzünk tűpróbát.
A sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek, hogy sütés közben folyamatosan párologjon, ettől sokkal könnyeb lesz az elkészült sütemény tésztája.
Ízlés szerint, porcukorral megszórva kínálom.
Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő
