fbpx

Tönköly vekni

Ha neked sem erősséged a kovászolás és szereted a házilag készített “maceramentes” recepteket, Te is jó társat találsz a Házi pékség – macera és kovász nélkül című könyvünkben, csak sokszor használt, bevállt receptekkel! ITT!

Nagyon szeretem ezeket az este fakanállal kikavarom, reggel megsütöm recepteket, közben meg semmi dolgom vele, csak benn pihen a hűtőbe.

Korábban sosem sikerült igazán finom kenyérfélét készítenem, mostanság viszont nagyon jó szériám van és ez is egy nagyon szuper recept! Ha egyszer kipróbáljátok, nagyon nehéz vele leállni!

Az alap receptet írom Nektek, aztán lehet túrbózni, én most aszaltparadicsomot adtam hozzá.

Hozzávalók:

  • 52 dkg fehérliszt
  • 23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 18 g só
  • 6 dl langyos víz
  • 15 g cukor
  • 6 g porélesztő
  • Ízlés szerint aszat paradicsom, olívabogyó, magvak – el is hagyható

Elkészítés:

A leírt mennyiségből 2 db 60 dkg-os kenyér készül.

A langyos vízben elkeverem a cukrot, az élesztőt és a sóval összekevert lisztekhez öntöm, fakanállal alaposan kikeverem.

Egy tálat kikenek olívaolajjal, beleteszem a tésztát, befedem és 12 órára hűtőbe teszem.

A pihenőidő végén lisztezett deszkára borítom és (mint a rétest) széthúzgálom, kb, ujjnyi vastagra, ha szeretnék bele tenni aszalt paradicsomot, olivát vagy magvakat, akkor azt ilyenkor szoktam, majd összehajtogatom és letakarva 20 percet pihentetem.

Ezt a folyamatot még kétszer megismétlem – közben bőven lisztezem alatta és a tetejét is – és a harmadik hajtogatás után hosszában ketté vágom, megtekerem és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsire teszem.

200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 40–45 perc alatt készre sütöm.

Az sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek és az első húsz percben úgy sütöm, hogy párologjon, majd kiveszem és enélkül folytatom további 20-25 percig a sütést.

 

Elkészítési idő: 10 perc + kelesztés + sütési idő