Ezt a lepénykenyeret igazán egyszerű elkészíteni, hogy kevés hozzávaló szükséges hozzá, a késztermék pedig egészen fantasztikus.
A tésztáját ízlés szerint turbózhatjátok szárítottparadicsommmal, olivával, snidlinggel, hagymával…ki mivel szereti, nekem ez a fokhagymás a kedvencem.
Ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket találtok a GastroHobbi Receptkönyvekben!
RENDELD MEG MOST -20% kedvezménnyel! ITT!
Hozzávalók:
- 28 dkg kenyérliszt
- 7 dkg teljes kiörlésű tönyköly liszt (tehettek e helyett is kenyérlisztet)
- 7 g só
- 7 g szárított élesztő
- 6 g cukor
- 2 dl langyos víz
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- Ízlés szerint friss rozmaring
- 1 ek olivaolaj + a kenéshez
Elkészítés:
A langyos vízben elkeverem a cukrot, beleszórom az élesztőt és hagyom pár perc alatt felfutni.
A liszttel elkeverem a sót, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, az olaívaolajat, a reszelt fokhagymát és alaposan kidolgozom a tésztát, majd kendővel lefedve, meleg helyen duplájára kelesztem. (kb. 50-60 perc)
Miután szépen megkelt, lisztezett deszkán alaposan átgyúrom majd formázom/kihúzgálom a tésztát, kb. ujjnyi vastagra (nyújthatjuk nyújtófával is) és sötőpapírral bélelt tepsire vagy ha van, pizzavasra helyezem, letakarom és újabb 15-20 percet kelesztem.
A kelesztés után kézzel megint lenyomkodom, az ujjammal mélyedéseket nyomok bele (át ne szakítsa a tésztát), megkenem olivaolajjal, megszórom rozmaringgal és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm.
Ízlés szerint mártogatóssal, házi vajjal kínálom.
Elkészítési idő: 10 perc + kelesztés + sütési idő
