fbpx

Fokhagymás lepénykenyér rozmaringgal

Ezt a lepénykenyeret igazán egyszerű elkészíteni, hogy kevés hozzávaló szükséges hozzá, a késztermék pedig egészen fantasztikus.

A tésztáját ízlés szerint turbózhatjátok szárítottparadicsommmal, olivával, snidlinggel, hagymával…ki mivel szereti, nekem ez a fokhagymás a kedvencem.

 

Ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket találtok a GastroHobbi Receptkönyvekben

RENDELD MEG MOST -20% kedvezménnyel! ITT!

Hozzávalók:

  • 28 dkg kenyérliszt
  • 7 dkg teljes kiörlésű tönyköly liszt (tehettek e helyett is kenyérlisztet)
  • 7 g só
  • 7 g szárított élesztő
  • 6 g cukor
  • 2 dl langyos víz
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • Ízlés szerint friss rozmaring
  • 1 ek olivaolaj + a kenéshez

Elkészítés:

A langyos vízben elkeverem a cukrot, beleszórom az élesztőt és hagyom pár perc alatt felfutni.

A liszttel elkeverem a sót, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, az olaívaolajat, a reszelt fokhagymát és alaposan kidolgozom a tésztát, majd kendővel lefedve, meleg helyen duplájára kelesztem. (kb. 50-60 perc)

Miután szépen megkelt, lisztezett deszkán alaposan átgyúrom majd formázom/kihúzgálom a tésztát, kb. ujjnyi vastagra (nyújthatjuk nyújtófával is) és sötőpapírral bélelt tepsire vagy ha van, pizzavasra helyezem, letakarom és újabb 15-20 percet kelesztem.

A kelesztés után kézzel megint lenyomkodom, az ujjammal mélyedéseket nyomok bele (át ne szakítsa a tésztát), megkenem olivaolajjal, megszórom rozmaringgal és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm.

Ízlés szerint mártogatóssal, házi vajjal kínálom.

 

Elkészítési idő: 10 perc + kelesztés + sütési idő