Nagyon örülök a Házi Pékség – macera és kovász nélkül könyvünk nagy sikerének, hogy ilyen sok örömteli visszajelzést kapunk, hogy miket gyeskedtetek a konyhában.
Lassan elfogy a könyv és már a folytatáson gondolkozom, így próbálgatom az új recepteket…ez is egy ilyen újdonság és méltán képviseli elődjeit, mert szuper egyszerű elkészíteni és nagyon finom.
Szóval elő a kelesztőtállal és készülhet egy újabb finomság.
Hozzávalók:
- 75 dkg kenyérliszt
- 4 dkg vaj
- 12 g só
- 7 g szárított élesztő
- 4,5 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztel elmorzsolom a vajat, hozzákeverem a sót, az élesztőt, a vízet és alaposan kidolgozom a tésztát.
Olajjal kikent tálba teszem, tetejét befedem olajjal megkent folpackkal és meleg helyen duplájára kelesztem.
Miután megkelt, lisztezett deszkára borítom, ököllel átgyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt, majd formázom úgy, hogy a széleit alá hajtogatom, hogy a teteje szép sima legyen és sütőpapírral bélelt formába teszem.
Újra befedem a beolajozott folpackkal és 25-30 percet kelesztem, majd 210 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton megsütöm.
A sütési idő sütőnként változhat és függ a forma méretétől is.
Amíg sül a kenyér, a sütő aljába, hőálló tálba vizet szoktam tenni.
Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütési idő
