fbpx

Formakenyér

Nagyon örülök a Házi Pékség – macera és kovász nélkül könyvünk nagy sikerének, hogy ilyen sok örömteli visszajelzést kapunk, hogy miket gyeskedtetek a konyhában.

Lassan elfogy a könyv és már a folytatáson gondolkozom, így próbálgatom az új recepteket…ez is egy ilyen újdonság és méltán képviseli elődjeit, mert szuper egyszerű elkészíteni és nagyon finom.

Szóval elő a kelesztőtállal és készülhet egy újabb finomság.

Hozzávalók:

  • 75 dkg kenyérliszt
  • 4 dkg vaj
  • 12 g só
  • 7 g szárított élesztő
  • 4,5 dl langyos víz

Elkészítés:

A lisztel elmorzsolom a vajat, hozzákeverem a sót, az élesztőt, a vízet és alaposan kidolgozom a tésztát.

Olajjal kikent tálba teszem, tetejét befedem olajjal megkent folpackkal és meleg helyen duplájára kelesztem.

Miután megkelt, lisztezett deszkára borítom, ököllel átgyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt, majd formázom úgy, hogy a széleit alá hajtogatom, hogy a teteje szép sima legyen és sütőpapírral bélelt formába teszem.

Újra befedem a beolajozott folpackkal és 25-30 percet kelesztem, majd 210 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton megsütöm.

A sütési idő sütőnként változhat és függ a forma méretétől is.

Amíg sül a kenyér, a sütő aljába, hőálló tálba vizet szoktam tenni.

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütési idő