fbpx

Régimódi szilvás pite

Számomra ez az abszlút favorit a szilvás piték között! Nincs se finomabb, se szebb. Lehet rácsozni a tetejét vagy formákkal kiszaggatni, csak a képzelet szab határt, hogy milyen szépséget készítetek.

Próbáljátok ki, aztán írjátok meg, hogy ízlett.

 

Ha szereted az ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket akkor   a GastroHobbi Receptkönyveket nagyon fogod szeretni! 

RENDELD MEG MOST -40% kedvezménnyel! ITT! Vagy szerezd be Recept- és desszertgyűjtőnket a család kedvenc receptjeinek!

KUPONKÓD: GH40
(érvényes: 2021.09.13-2021.09.17.)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk őrölt vanília
  • 1 mk sütőpor
  • 7 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 ek hideg víz

Töltelékhez:

  • 60 dkg magozott szilva
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szeregfűszeg

 

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sóval, a sütőporral, a vaníliával hozzáadom a nagylyukú sajtreszelőn lereszelt, hideg vajat és összemorzsolom.

Amikor már elég morzsalékos, hozzáadom a cukrot, a vizet és összegyúrom. A cél, hogy egy jól kezelhető, ruganyos tésztát kapjunk, ha szükséges, mehet bele még egy evőkanál víz.

Ha a tészta összeállt, folpackba csomagolom és 30-40 percre hűtőbe teszem.

A szilvát kimagozom, ha nagyobb akkor negyedelem, ha kisebb akkor csak felezem. Szűrőbe teszem, megszórom a cukorral, a fűszerekkel, alaposan összekeverem és hagyom lecsepegni a felesleges lét.

A tésztát harmadolom. A kétharmad részt egy vajazott/lisztezett piteformába teszem. Lehet nyújtani is, de én csak kézzel szét szoktam “nyomkodni”, megszórom 1 ek búzadarával, ráhalmozom a szilvát és a tetejét befedem a maradék tésztával. Sodorhatunk rá rácsokat vagy sütiformával szaggathatunk rá különböző formákat.

Ha elkészült a remekmű, a tészta tetejét megkenem felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon, 50-55 perc alatt készre sütöm.

Elkészítési idő: 30 perc + sütési idő