Számomra ez az abszlút favorit a szilvás piték között! Nincs se finomabb, se szebb. Lehet rácsozni a tetejét vagy formákkal kiszaggatni, csak a képzelet szab határt, hogy milyen szépséget készítetek.
Próbáljátok ki, aztán írjátok meg, hogy ízlett.
Ha szereted az ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket akkor a GastroHobbi Receptkönyveket nagyon fogod szeretni!
RENDELD MEG MOST -20% kedvezménnyel! ITT! Vagy szerezd be Recept- és desszertgyűjtőnket a család kedvenc receptjeinek!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tk őrölt vanília
- 1 mk sütőpor
- 7 dkg kristálycukor
- csipet só
- 1 ek hideg víz
Töltelékhez:
- 60 dkg magozott szilva
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szeregfűszeg
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet elkeverem a sóval, a sütőporral, a vaníliával hozzáadom a nagylyukú sajtreszelőn lereszelt, hideg vajat és összemorzsolom.
Amikor már elég morzsalékos, hozzáadom a cukrot, a vizet és összegyúrom. A cél, hogy egy jól kezelhető, ruganyos tésztát kapjunk, ha szükséges, mehet bele még egy evőkanál víz.
Ha a tészta összeállt, folpackba csomagolom és 30-40 percre hűtőbe teszem.
A szilvát kimagozom, ha nagyobb akkor negyedelem, ha kisebb akkor csak felezem. Szűrőbe teszem, megszórom a cukorral, a fűszerekkel, alaposan összekeverem és hagyom lecsepegni a felesleges lét.
A tésztát harmadolom. A kétharmad részt egy vajazott/lisztezett piteformába teszem. Lehet nyújtani is, de én csak kézzel szét szoktam “nyomkodni”, megszórom 1 ek búzadarával, ráhalmozom a szilvát és a tetejét befedem a maradék tésztával. Sodorhatunk rá rácsokat vagy sütiformával szaggathatunk rá különböző formákat.
Ha elkészült a remekmű, a tészta tetejét megkenem felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon, 50-55 perc alatt készre sütöm.
Elkészítési idő: 30 perc + sütési idő
