Legtöbbször fehérlisztet keverek tönköly-, rozs- vagy graham liszttel ennél a receptnél, de nyugodtan készíthetitek csak fehérliszttel is.
Ha szívesen készítenél otthon kifliket, kenyereket, kalácsokat, HÁZI PÉKSÉG – Macera és kovász nélkül című könyvünkben 44 db kipróbált és egyszerű receptet találsz hozzá! ITT!
Hozzávalók:
- 60 dkg kenyérliszt ( a képe látható zsemlék 15 dkg tönköly – és 45 dkg fehérliszttel készült)
- 2 dl langyos víz
- 2 dl langyos tej
- 1 tk kristlycukor
- 25 g friss élesztő
- 9 g só
- 3 dkg olvasztott vaj + a tetejére
Elkészítés:
A langyos tejhez öntöm a langyos vizet, elkeverem benne a kristálycukrot egy teáskanál liszttel, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
Az átszitált lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom az élesztős tejet/vizet, az olvasztott vajat és alaposan kidolgozom a tésztát.
Amikor már szép sima a felülete és nem ragad, gombócot formázok belőle, meghintem liszttel és meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 60 perc).
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, 9 golyót formázok belőle, úgy hogy felülről lefele “simogatva” aládolgozom a tésztát és hagyom pihenni amíg a sütő felmelegszik ( légkeveréses fokozat, 200 fok).
A zsemlék tetejét megkenem langyos vízzel, a tetejüket bemetszem, minden metszésbe teszek egy mokkáskanálnyi vajat és a forró sütőben 20 perc alatt készre sütöm. A sütési idő alatt a sütő aljába,egy hőálló tálba tegyünk vizet!
Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütési idő
