Fánk – AirFryerben sütve

Hú, ez nagyon kellett…isteni! Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

  • 85 ml langyos tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 dkg nádcukor vagy kristálycukor
  • 25 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kk őrölt vanília
  • csipet só

Kenéshez:

  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek nádcukor vagy kristálycukor
  • 1 kk őrölt fahéj

Elkészítés – 11 darabhoz -:

A langyos tejbe teszek 1 tk lisztet és 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet tálba teszem, hozzáadom a cukrot, a sót, a vanília őrleményt, egy kézi habverővel összekeverem, majd mehet bele a puha vaj, a tojás, a felfuttatott élesztő és kézzel vagy dagasztógéppel alaposan kidolgozom a tésztát, hogy szép sima legyen a felülete és ruganyos az álaga.

Kendővel leterítve, meleg helyen, duplájára kelesztem.

Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom, kb 1,5 cm vastagságúra nyújtom, kiszaggatom egy 6,5 cm átmérőjű kör szagattóval, a közepét egy kisebbel lyukasztom (a habzsák fém formájának vastagabb részével lyukasztottam), megkenem vajjal, majd az airfryer kosarába sorakoztatom és 190 fokon 6-7 perc alatt megsütöm.

Amikor megsült, még forrón lekenem olvasztott vajjal az egyik oldalát és megforgatom a fahéjjal elkevert cukorba.

 

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütési idő