Házi cipó II. – teljes kiőrlésű liszttel

Felbuzdulva a hétvégi kenyérke sikerén ma is készült egy finom cipó, most részben teljeskiőrlésű liszttel. Ez is nagyon finom, ropogós héjú, könnyű belű finomság.

Hozzávalók:

  • 350 g kenyérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 6 g szárított élesztő
  • 8 g só
  • 8 g nádcukor
  • 375 g langyos víz

Elkészítés:

A hozzávalókat tálba teszem, összedolgozom a tésztát majd egy folpackkal befedem és 1,5 órát pihentetem. Egy nagyon ragadós, nyúlós tésztát kapunk, ne ijedjetek meg, nem kell tovább lisztezni.

A 1,5 óra letelte után vizes kézzel átgyúrom a tésztát majd visszafedem és újabb 1,5 óra pihenés következik.

Az ismételt pihenő után bőven lisztezett deszkára borítom és az oldaláról a közepe felé kicsit megemelem a tészta szélét és benyomom a közepébe (mintha egy túrós batyut hajtogatnék fel), ezt megismétlem 20-25x, közben folyamatosan lisztezem, hogy ne ragadjon, majd megfordítom, hogy a sima fele legyen felfele, sütőpapírral bélelt öntöttvas lábosba teszem, megszórom liszttel, befedem, pihentetem még 30 percet.

Ha lejárt a pihenő, bemetszem a tetejét hosszában, ráteszem a fedőt és 250 fokra előmelegített sütőbe teszem, fél órát sütöm, majd leveszem a fedőt, visszaveszem a hőmérsékletet 230 fokra és 15-20 perc alatt készre sütöm.

A sütési idő sütőnként változhat és függ az edény méretétől is.

Amikor szép pirosra sült, rácsra teszem és hagyom teljesen kihűlni és csak ezt követően szeletelem.

 

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés + sütési idő