Húsgombóc burgonyakarikákkal

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz:

  • 500 g KOMETA darált hús 
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 reszelt sonkahagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk darált édes paprika
  • 1 tk pirospaprika
  • ½  tk őrölt kömény
  • 1,5 tk szárított petrezselyem
  • Ízlés szerint só, őrölt feketebors

A körethez:

  • 80 dkg sárga burgonya
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 tk szárított kakukkfű
  • 1 sonkahagyma
  • néhány koktélparadicsom
  • Ízlés szerint só

A szószhoz:

  • 1 ek vaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 bögre meleg víz
  • 1 ek darált paprika
  • Ízlés szerint só, fekete bors, chili por

Elkészítés:

A húsgombócokhoz az összes hozzávalót egy mély tálba teszem és jól összegyúrom, majd falatnyi gombócokat formázok belőle. 

Az alaposan megmosott burgonyákat felkarikázom. Meglocsolom az olívaolajjal, majd fűszerezem és jól átforgatom.

Egy hőálló forma vagy tepsi széleihez teszem a fűszeres burgonyaszeleteket, középre pedig a húsgombócokat sorakoztatom. A tepsi közepére néhány cikk sonkahagymát teszek, az egészet meglocsolom olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm. 

Közben elkészítem a szószt. A vajat, a fokhagymát és a paradicsompürét megpirítom, hozzáadom a vizet, a fűszereket és a darált paprikát, majd kiforralom.

A szószt a húsgombócokra kanalazom. Ízlés szerint néhány cikk koktélparadicsomot teszek még a tetejére, majd egy benedvesített sütőpapírral lefedve visszateszem sülni 200 fokra, körülbelül 30-35 percre, míg a burgonya megpuhul.

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő