Nosztalgia kakaós kalács

Ezt a receptet már nagyon régen készülök megcsinálni! Gyerekkoromban nagyon szerettem a nagyinál ezt a finom kalácsot vajjal és házi dzsemmel.

 

Ma jött el a napja, hogy elkészült és őszintén, csak sajnálni tudom, hogy eddig vártam. Senkit ne rémisszen meg, nagyon egyszerű elkészíteni és a végeredmény…fenomenális.

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg friss élesztő (a budafoki gm)
  • 0,7 dl tej
  • 50 dkg finomliszt (a gluténmentes verzió 45 dkg glutnix foszlós kalács lisztből készült)
  • 15 dkg 20%-os tejföl + 2 tk a kenéshez
  • 12 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg cukrozatlan holland kakaópor

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverek egy tk cukrot, egy tk liszttel, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet elkeverem a cukorral, hozzáadom az olvasztott vajat, a szobahőmérsékletű tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztőt és alaposan kidolgozom.

Amikor a tészta elválik az edény falától, kettő részre osztom és az egyik adagba beledolgozom a kevéske vízzel (1-2 ek) elkevert kakaóport.

Mind a két tésztát, külön-külön tálban letakarom és duplájára kelesztem (kb. 45 perc)

Mikor a tésztát megkeltek, lisztezett deszkán mind a kettőt kb. ujjnyi vastagságúra nyújtom, a natúrra ráteszem a kakaósat, még egy picit nyújtok rajta, majd kettévágom.

Mind a két részt szorosan feltekerem, majd a végüket összefogom, összecsavarom, vajazott/lisztezett formába teszem ismét kelesztem, majd a tetejét megkenem az egy evőkanál vízzel higított tejföllel és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 20-25 percet sütöm…

…ennyi idő alatt szép aranybarna lesz, lefedem egy alufóliával, hogy ne piruljon tovább a teteje és további 20 percet sütöm, így befedve, hogy átsüljön a belseje is.

A sütési idő sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.

 

Elkészítési idő: 2 óra

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük