Csavart kakaós csiga

A kakaós csiga nálunk nagy kedvenc, de nem azt a régi hagyományos, leveles tésztás verziót szeretjük, hanem a pihe-piha kelttésztásat, jó sok kakaóval.

Ezt a megcsavart változatot most készítettem először, de ezt követően mindig így fogom, mert sokkal puhább az elkészült csiga, mint a sima és több napig az is marad.

Hozzávalók:

  • 65 dkg finom liszt ( a gm verzióhoz 55 dkg Glutenix foszlós kalács lisztet vagy 60 dkg Schar universal mix lisztet javaslok)
  • 4 dkg friss élesztő (a budafoki gm)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 púpozott ek barca cukor
  • 1,5 ek vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg puha vaj
  • 3 ek holland kakaópor
  • 9 ek barna cukor

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek cukor
  • 0,5 dl tej

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, belekeverek egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A tészta hozzávalóit egy keverőtálba teszem, hozzáadom a felfuttatott élesztős tejet, alaposan kidolgozom, a tetejét megszórom egy picike liszttel, betakarom és meleg helyen kb. 45 perc alatt megkelesztem. Elég lágy tésztát kapunk, de nem kell megijedni, ettől lesz finom pille könnyű az elkészült csigánk.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítom, lisztezett kézzel átforgatom és kb fél cm vastagságúra nyújtom, kettévágom.

A kakaóport kikeverem a vajjal és a cukorral és a tészta egyik felét megkenem vele, ráfordítom a másik felét, óvatosan össze nyomkodom, majd kb 2 cm széles csíkokra vágom.

A csíkokat megcsavarom, majd feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megkenem a cukros, tejes, tojássárgájával, 10 percet hagyom kelni és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 20-25 perc alatt készre sütöm.

Elkészítési idő: 90 perc

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.