Ilyen és ehhez hasonló egyszerűen, finomat recepteket találtok a GastroHobbi Receptkönyvben!
RENDELD MEG MOST -20% kedvezménnyel! ITT!
Idejét nem tudom, hogy mikor sütöttem fánkot! Mindig csak csorgatom a nyálam, amikor látom ezeket a pihe-puha finomságokat.
Tegnap viszont, mivel a zárt csoportunkba az én Drága Sutyorgóim elindították a fánk vírust, muszáj voltam elővenni az évekkel ezelőtt, egy idős nánitől kapott receptemet és szavak nincsenek, hogy milyen jól tettem.
Már el is felejtettem, hogy milyen egyszerű elkészítni. Jó-jó, türelem az kell hozzá, míg 3x megkel a drága, de addig dolgoztam, így gyorsan telt az idő.
Maradt néhány mára is, és most is pihe-puha és isteni finom, így a teszten átment és mutatom Nektek is a receptet!
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt + 1 ek az élesztőhöz ( a gluténmentes változatot 45 dkg schar c mix lisztből készítettem)
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő ( a budafoki gm)
- 3 tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tejet fellangyosítom, belekeverek 1 ek lisztet, a porcukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a tojássárgáját, a sót majd a felfuttatott élesztőt, alaposan kidolgozom, végül beleteszem az olvasztott vajat és ezzel is összedolgozom. Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen duplájára keresztem (50-60 perc), majd visszadagasztom és újra kelesztem.
Amikor a tésztám másodjára is megkelt, lisztezett deszkán, ujjnyi vastagra nyújtom, tetszőleges méretűre szaggatom és ismét hagyom megkelni!
Mikor már szép gömbölyűek, olajat melegítek és kisütöm a fánkocskákat. Amikor bele teszem az olajba, fedőt teszek rá, mikor átfordítom, már nem használok fedőt, így szép szalagosak lesznek.
Ízlés szerint lekvárral, dzsemmel, nutellával, porcukorral megszórva kínálom.
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés
