Szalagos fánk

Idejét nem tudom, hogy mikor sütöttem fánkot! Mindig csak csorgatom a nyálam, amikor látom ezeket a pihe-puha finomságokat.

Tegnap viszont, mivel a zárt csoportunkba az én Drága Sutyorgóim elindították a fánk vírust, muszáj voltam elővenni az évekkel ezelőtt, egy idős nánitől kapott receptemet és szavak nincsenek, hogy milyen jól tettem.

Már el is felejtettem, hogy milyen egyszerű elkészítni. Jó-jó, türelem az kell hozzá, míg 3x megkel a drága, de addig dolgoztam, így gyorsan telt az idő.

Maradt néhány mára is, és most is pihe-puha és isteni finom, így a teszten átment és mutatom Nektek is a receptet!

Hozzávalók:

  • 50 dkg finom liszt + 1 ek az élesztőhöz ( a gluténmentes változatot 45 dkg schar c mix lisztből készítettem)
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő ( a budafoki gm)
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tejet fellangyosítom, belekeverek 1 ek lisztet, a porcukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a tojássárgáját, a sót majd a felfuttatott élesztőt, alaposan kidolgozom, végül beleteszem az olvasztott vajat és ezzel is összedolgozom. Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen duplájára keresztem (50-60 perc), majd visszadagasztom és újra kelesztem.

Amikor a tésztám másodjára is megkelt, lisztezett deszkán, ujjnyi vastagra nyújtom, tetszőleges méretűre szaggatom és ismét hagyom megkelni!

Mikor már szép gömbölyűek, olajat melegítek és kisütöm a fánkocskákat. Amikor bele teszem az olajba, fedőt teszek rá, mikor átfordítom, már nem használok fedőt, így szép szalagosak lesznek.

Ízlés szerint lekvárral, dzsemmel, nutellával, porcukorral megszórva kínálom.

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.