Babka – izraeli kalács –

Ez az egyik legkedvesem kalács számomra. Annyira puha és légies a tésztája és olyan finom, hogy szinte párja nincs.

Nagyon egyszerű elkészíteni, csak annyit kell figyelembe venni, hogy nem szabad az időt sajnálni a kelesztésre, majd az újra kelesztésre, mint ahogy a legtöbb kelt tésztánál ez igaz.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 4 ek holland kakaópor – cukrozatlan –
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A sziruphoz:

  • 0,8 dl víz
  • 8 dkg cukor
  • 2 ek méz

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet elkeverem a cukorral, hozzáadom a tojássárgát, az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, elkezdem kidolgozni és mikor már majdnem kész, beleöntöm az olvasztott vajat és szép hólyagosra kidolgozom a tésztát…kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztem (45-50 perc).

Mikor a tészta megkelt, a kakaóport kikeverem az olvasztott vajjal, a tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, két részre osztom, mindkét felét 3-4 mm vastagra nyújtom, megkenem a kakaós keverékkel, feltekerem, majd hosszába bemetszést végzek rajtuk – ne vágjuk át teljesen a rudakat -, összefogom a két tekercset és összecsavarom, majd sütőpapírral bélelt formába teszem – én püspökkenyér formába szoktam sütni-.

Ismét letakarom egy kendővel és újra megkelesztem (40-45 perc).

Mikor szép magasra kelt a tésztám és már teljesen kitölti a formát, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.

A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.

Elkészítési idő: 2,5 óra

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.