Ha Te is szeretsz ilyen finomságokat készíteni és az egyszerű receptek híve vagy Neked szól a Házi Pékség – macera és kovász nélkül című könyvünk, telis tele kipróbált és sokszor készített receptekkel! ITT!
Ez az egyik legkedvesem kalács számomra. Annyira puha és légies a tésztája és olyan finom, hogy szinte párja nincs.
Nagyon egyszerű elkészíteni, csak annyit kell figyelembe venni, hogy nem szabad az időt sajnálni a kelesztésre, majd az újra kelesztésre, mint ahogy a legtöbb kelt tésztánál ez igaz.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 45 dkg liszt
- 10 dkg vaj
A töltelékhez:
- 4 ek holland kakaópor – cukrozatlan –
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
A sziruphoz:
- 0,8 dl víz
- 8 dkg cukor
- 2 ek méz
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet elkeverem a cukorral, hozzáadom a tojássárgát, az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, elkezdem kidolgozni és mikor már majdnem kész, beleöntöm az olvasztott vajat és szép hólyagosra kidolgozom a tésztát…kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztem (45-50 perc).
Mikor a tészta megkelt, a kakaóport kikeverem az olvasztott vajjal, a tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, két részre osztom, mindkét felét 3-4 mm vastagra nyújtom, megkenem a kakaós keverékkel, feltekerem, majd hosszába bemetszést végzek rajtuk – ne vágjuk át teljesen a rudakat -, összefogom a két tekercset és összecsavarom, majd sütőpapírral bélelt formába teszem – én püspökkenyér formába szoktam sütni-.
Ismét letakarom egy kendővel és újra megkelesztem (40-45 perc).
Mikor szép magasra kelt a tésztám és már teljesen kitölti a formát, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát. Mikor megsült, ahogy kiveszem a szütőből, azonnal meglocsolom a sziruppal!
A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.
Elkészítési idő: 2,5 óra
