Gyűjtsd egy helyen receptjeidet : Receptgyűjtő ITT!
Az elmúlt, aktívan konyhában eltöltött 15 év alatt, soha nem sikerült igazán jó piskótát készítenem.
Hogy mi nálam a jó piskóta?!…legyen pille könnyű és szép magas a tésztája, ne legyen “fullasztós”!
Ez most egy olyan recept, ami reményeim szerint sok, hozzám hasonló, piskóta sütésben nem jeleskedő társamnak lesz sikerélményt jelentő leírás!
Piskóta sütésre fel! Aztán várom a viszajelzéseket, hogy “végre nekem is!”
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 6 ek forró víz
- 20 dkg finom liszt (gluténmentes verzióhoz rizsliszt)
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor (ha gluténmentesen ékészítjük, figyeljünk, hogy a sütőpor is gm legyen)
- csipet só
Elkészítés:
A tojásokat ketté választom, a fehérjét a csipet sóval elkezdem verni, majd mikor már nem olyan lágy, de még nem is kemény, több részletben hozzáadom a vaníliás cukorral elkevert cukrot (tehetünk bele igazi vaníliát is, úgy még finomabb) és addig verem amíg kemény és fényes lesz.
Amikor a habverőn már megáll a hab, egyesével hozzá keverem a tojássárgákat, végül a vizet, ezt követően a habverőre már nincs szükség.
A sütőporral elkevert lisztet 2-3 részletben a tésztához adom és egy fakanál vagy szilikonlapát segítségével forgatom a masszába, óvatosan, hogy ne törjön a hab.
A kész masszát vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm, elegyengetem és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 25-30 perc alatt készre sütöm.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk az első 15 perceben semmi képpen, mert összesik a tészta.
A sütési idő, sütőnként változhat, amikor már elválik a tepsi falától, biztosan jó, de végezzünk tűpróbát.
A sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek, hogy sütés közben párologjon.
Ízlés szerint lekvárral, főzött csokoládékrémmel, nutellával töltöm…vagy amivel éppen megkívnám!
Elkészítési idő: 40 perc
