fbpx

Legjobb vizes piskóta

IRATKOZZ FEL YOUTUBE csatornánkra is!

 

Az elmúlt, aktívan konyhában eltöltött 15 év alatt, soha nem sikerült igazán jó piskótát készítenem.

Hogy mi nálam a jó piskóta?!…legyen pille könnyű és szép magas a tésztája, ne legyen “fullasztós”!

Ez most egy olyan recept, ami reményeim szerint sok, hozzám hasonló, piskóta sütésben nem jeleskedő társamnak lesz sikerélményt jelentő leírás!

Piskóta sütésre fel! Aztán várom a viszajelzéseket, hogy “végre nekem is!”

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 6 ek forró víz
  • 20 dkg finom liszt (gluténmentes verzióhoz rizsliszt)
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor (ha gluténmentesen ékészítjük, figyeljünk, hogy a sütőpor is gm legyen)
  • csipet só

Elkészítés:

A tojásokat ketté választom, a fehérjét a csipet sóval elkezdem verni, majd mikor már nem olyan lágy, de még nem is kemény, több részletben hozzáadom a vaníliás cukorral elkevert cukrot (tehetünk bele igazi vaníliát is, úgy még finomabb) és addig verem amíg kemény és fényes lesz.

Amikor a habverőn már megáll a hab, egyesével hozzá keverem a tojássárgákat, végül a vizet, ezt követően a habverőre már nincs szükség.

A sütőporral elkevert lisztet 2-3 részletben a tésztához adom és egy fakanál vagy szilikonlapát segítségével forgatom a masszába, óvatosan, hogy ne törjön a hab.

A kész masszát vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm, elegyengetem és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 25-30 perc alatt készre sütöm.

A sütő ajtaját ne nyitogassuk az első 15 perceben semmi képpen, mert összesik a tészta.

A sütési idő, sütőnként változhat, amikor már elválik a tepsi falától, biztosan jó, de végezzünk tűpróbát.

A sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek, hogy sütés közben párologjon.

Ízlés szerint lekvárral, főzött csokoládékrémmel, nutellával töltöm…vagy amivel éppen megkívnám!

 

Elkészítési idő: 40 perc

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük