A kiflik, zsemlék, kalácsok után most egy perec recepttel érkezem. Nagy kedvenc. Finom, pihe-puha, nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell kelesztgetni, szóval csak is pozitív jellemzői vannak, úgyhogy ne is fogjátok vissza magatokat, perecsütésre fel.
Hozzávalók – 8 darabhoz -:
- 2 dl tej + 4 ek tej a kenéshez
- 2 dkg vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 32 dkg finomliszt
- 13 g só
- 10 g cukor
- 6 dkg reszelt sajt + a szóráshoz
Elkészítés:
A langyos tejbe elkeverek egy tk lisztet, egy tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A liszthez hozzá adom a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a reszelt sajtot és alaposan kidolgozom a tésztát.
Akkor jó mikor már teljesen elválik az edény falától és szép sima a felülete.
Lisztezett deszkára borítom és 8 részre vágom. Minden adagot egyesével ujjnyi vastagra sodrok, perec formájúra tekerem és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom.
A megformázott pereceket lekenem tejjel és 50 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 15 percet sütöm, majd ismét lekenem tejjel, megszórom reszelt sajttal, felveszem a hőmérsékletet 175 fokra, marad a légkeverés és amikor felfűtött a sütő, visszateszem és 20 perc alatt készre sütöm.
A sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek és hagyom párologni a sütés közben.
Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő
