Sárgaborsó főzelék

A világ legegyszerűbb étele és az egyik legfinomabb is! Nagyon szeretem sült oldalassal is, de most a klasszikus, sült hagymás verziót hozom Nektek!

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 50 dkg száraz sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk fűszerpaprika
  • víz
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors

A sült hagymához:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj vagy zsír
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 3 ek víz

Elkészítés:

A borsót fél órára meleg vízbe áztatom.

A hagymát apró kockára vágom, kevés zsiradékon üvegesre pirítom, leveszem a tűzhelyről, beleszórom a paprikát, hozzáadom a felaprított fokhagymát, sózom, borsozom, felöntöm egy deci vízzel, vissza teszem a tűzhelyre és forralok rajta egyet majd beleteszem a leszűrt borsót, felöntöm annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyira ellepje.

Felforralom, majd takarék lángon, fedővel befedve megfűzöm. Akkor jó, mikor már teljesen szétfőttek a borsó szemek és eléri a kész állagot (kb. 1-1,5 óra).

én nem szoktam sűríteni semmivel, mert szerintem így tökéletes. Főzés közben néha megkeverem, ha szükséges még öntök rá vizet, ez borsó függő is, hogy mennyit vesz fel. Inkább kevesebbet öntsünk hozzá és főzés közben többször pontóljuk, így biztosan sűrű lesz a főzelékünk.

A sült hagymához a hagymát karikára vágom, a felforrósított olajban megpirítom, sózom, hagyom megkaramellizálódni, majd leveszem a tűzhelyről, megszórom a fűszerpaprikával, hozzáadom a vizet, elkeverem, hogy a paprika feloldódjon és kész is.

A főzeléket a hagymával kínálom.

 

Elkészítési idő: 15 perc + főzési idő

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük