Ahogy megérkezik a hideg, szeles, esős őszi idő sokaknál előkerülnek a finom levesek. Mi egész évben nagy leves fogyasztók vagyunk, így nagyon sok finom leves receptem van és arra gondoltam az elkövetkezendő időkben több receptet hozok Nektek is ebben a kategóriában, hátha sikerül sokakat a folyékony nedüt kedvelők táborába állítani.
Megszokottak szerint csak egyszerű, könnyen elkészíthető recepteket hozok majd, könnyen beszerezhető alapanyagokból, amit hazafele a sarki kisboltban is meg tudtok venni.
Ha szeretnétek egy helyen gyűjteni a kedvenc recepteket és megőrizni az utókor számára, itt van hozzá a nagysikerű Receptgyűjtőnk, ami mára már sok ezer háztartásban ottvan! ITT!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 szál szárzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 18 dkg vöröslencse
- 1 fehérrépa
- 2 burgonya
- 2 babérlevél
- 2 liter alaplé vagy víz (az utóbbinál intenzívebben fűszerezzünk vagy készíthetjük adalkéanyag mentes bio leveskockából is az alaplét)
- aprított petrezselyemzöld a tálaláshoz
- Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
Elkészítés:
Egy lábosban tetszőleges zsiradékot öntök/olvasztok, rádobom a finomra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott sárgarépát, a szintén apróra vágott szárzellert és gyakori kevergetés mellett dinsztelem 5-10 percet, amíg a zöldségek megpuhulnak és a sárgarépa megszínezi a zsiradékot.
Amikor ezzel megvagyok hozzáadom a felcsíkozott szalonnát, az átmosott lencsét, a kockára vágott burgonyát, a félkarikára vágott fehérrépát, a babérlevelet és gyakori kevergetés mellett, közepes hőmérsékleten kb. 10 percet pirítom.
Felöntöm az alaplével, fűszerezem, felforralom, majd lassú tűzön, fedő nélkül főzöm amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak és besűrűsüdik a leves (30-40 perc).
Forrón, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva kínálom.
Ízlés szerint fogyasztáskor adhatunk hozzá néhány csepp frissen facsart citromlevet vagy tárkonyos ecetet.
Elkészítési idő: 15 perc + főzési idő
